kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 10-Jul-2009 01:59 Email | Share | | Bookmark
Asalamualaikum

Sebahagian dari kotak2
 
 
View all 12 photos...
Asalamualaikum kenalan di fp, apa kabar, maaf kan auntie kerana dah lama sangat
tak mengupdate fp, ini ada lah kerana terlalu sibuk, di mana di tahun yang lalu auntie
berada di Malaysia kerana perkahwinan anak, dan berhari raya di sana bersama2
keluarga,sedar tak sedar selama 8 bulan di Malaysia, dan pada bulan Jan 09, auntie pulang ke Australia dan dengan tiba2 sahaja, suami bertukar fikiran untuk berpindah,
berbincang dan berbincang akhir nya menemui kata sepakat, tidak terlintas di fikiran,
itu lah yang di kata kan kuasa Allah,segala2 nya terjadi di tanpa diduga.Berpindah bukan lah satu perkara yang mudah, ia nya mengambil masa untuk berkemas di rumah lama, dan berkemas di rumah yang baru, dan banyak lagi perkara2 yang nak di fikirkan. Berpindah jauh atau pun dekat sama sahaja..."PENAT"
Sekarang dah pun masuk bulan ke dua auntie berpindah, jadi hari ini rasa macam lapang sikit, dan kepada kawan2 yang tak henti2 dan tak jemu2 mengunjungi page auntie, sama ada private message, email, bertanya kabar tentang auntie, auntie ingin mengucapkan terima kasih, terima kasih semua.

May Allah bless you all......


Friday, 9-Jan-2009 13:33 Email | Share | | Bookmark
Sweet Scones

 
 
 
Scones yang auntie buat beberapa hari yang lepas,Kepada yang gemar kan scones di sini
auntie letak kan recipe untuk kita berkongsi











Sweet Scones


2 cups S.R. Flour
1/2 teaspoon salt
2 tablespoon brown sugar
Pinch nutmeg
3 tablespoon butter
1/4 chop date or raisins, sultanas or currants
3/4 cup milk


1) Prepare hot oven 240 deg,
2) Warm and grease scones tray
3) Sift flour and salt
4) Rub in butter with tips of fingers, add nutmeg and sugar,then mix in fruit.
5) Mix to a dough, with the milk-it should be a little firmer than plain scone dough.
6) Turn onto lightly floured board, knead lightly and pat out to 2cm thick.
7) Cut with knife neat sections,or floured scone cutter.
Pack close together on scone tray after glazing with milk.
Bake 10 minutes.

Cool on cake cooler covered with tea towel



Monday, 29-Dec-2008 11:29 Email | Share | | Bookmark
Amy Chocolate Cake

 
 
 
Baru2 ini auntie buat makan, semasa cuti umum hari Christmas, ramai juga kawan2 anak yang datang
kalau ramai2 tu macam2 lah, enjoy betul hari tu, sampai malam tak habis2 kawan mereka yang datang, auntie pun dah tak lama lagi akan balik, so ada saja lah anak auntie yang bertiga kat sini
membuat plan2 nak pergi jalan lah,nak buat makan lah, maklum saja lepas ini entah bila pula nak
balik jauh lah kata kan. Auntie ada buat chocolate cake,chocolate cake memang kegemaran auntie, resepi nya dari Aimi Diyana, Aimi belajar di Australia dulu, dia memang pandai buat cake ini, jadi
auntie pun email Aimi, esok nya auntie dapat resepi, terima kasih Aimi, walau pun auntie dah ada
resepi masih tak sedap macam Aimi buat, tapi ok, dah dua kali auntie buat cake ini, kawan2 anak
auntie kata sedap. Terima kasih sekali lagi sayang

























Moist Choc Cake(Aimi Diyana)



Bahan:

2 1/2 cawan tepung

2 cwn gula (Kurang kan kalau tidak suka manis)

2 biji butter (500gm)

2 sudu besar baking powder

7 biji telur

1 sudu teh esen vanilla

* 2 cwn koko (ambil 4 sudu besar asingkan utk topping)

* 2 cawan gula (kurangkan juga kalau tidak suka manis)

* 2 1/2 cawan air kosong



*3 bahan yg ade star tu kene masak atas dapur api perlahan, masak sampai sebati semua. then tutup api, kacau hingga sejuk.



Cara-nya:

Pukul butter dan gula hingga kembang.

Masukkan telur 1 persatu diselang seli dgn tepung, baking powder, dan juga adunan koko yg dimasak atas dapur tadi.

Pukul semua hingga sebati.

Last sekali masukkan esen vanilla.

Bakar pada suhu 170 deg selama satu jam



* Kalau tidak cukup masak tambah lagi waktu, Sebab waktu masak mungkin lain2 depends on bekas
kek yang di gunakan.




Chocalate Topping

5 sudu besar gula

250gm butter

4 sudu besar koko ( yg diambil dari 2 cawan koko di atas tadi )

3/4 tin susu pekat (tin besar)



Cara nya

Campur semua bahan, masak atas dapur. Kacau hingga sebati dan pekat..
Tuang di atas cake tadi.




Quote:
    Srsfeqah>> Ya Feqah, kalau yg suka kan chocolate tu, cake ini sesuai sangat

    Zai>> Selamat tahun baru untuk Zai dan keluarga

    Daalia>> Choc cake memang ramai yg suka, anak2 auntie pun semua nya suka
    kalau buat cake lain kurang laku terima kasih kerana sanggup membuat cake kat auntie walau
    pun order dah lambat, lain kali auntie promise kasi Lea masa kalau nak order

    Radiah>> terima kasih, dan salam perkenalan dari auntie, nanti auntie datang melawat

    Izwanjunaidi>> Thank you

    Ejay>> betul tu badan auntie pun dah jadi orang lain sejak di Malaysia, nampak
    apa semua makan, apa lagi cake

    Niza>> Itu lah banyak pengemar chocolate cake ni, auntie balik mid Jan


Friday, 26-Dec-2008 12:54 Email | Share | | Bookmark
Condolence (MAMAFAMI & FAMILY)

Sorry to hear about your father. Please accept my deepest sympathy and you are in my thoughts and prayers. AL FATIHAH







Monday, 15-Dec-2008 05:02 Email | Share | | Bookmark
Cup Cake Deco

 
 
 
View all 12 photos...
Salam kawan2, apa kabar, harap semua kawan2 auntie kat fp sihat2 belaka, auntie kat sini
alhamdullilah sihat, cuma badan semakin besar, makan tak berjaga, selalu aje makan kat kedai,
kerana auntie masih kat Malaysia,tak lama lagi akan balik, jadi takut menyesal nanti, dan
kempunan pula dengan makanan kat sini hahahaha, nanti balik kira lain, diet sikit hahahah
entah lah boleh diet tak????? Ok entry auntie, cup cake deco, memang dah lama nak pergi
belajar, tapi masa sungguh tak mengizinkan, ingat nak pergi kat Ida Isk, tapi teringat pula macam
mana nak pergi jalan tak tahu, nak minta anak2 hantar mereka kerja, satu hari teringat nak buka
fp Lea emmm rupa2 nya Lea buat class, alah mak rugi nya auntie,kalau tak pergi,dah lah dekat
rumah, lagi pun area USJ, auntie boleh pergi sendiri. terus auntie email Lea, tunggu jawap,
tak jawap, rupa nya Lea tak terima email auntie, agak nya excited sangat auntie tersilap
hantar, lepas tu auntie sms Lea, terus Lia jawap maka jadi lah. auntie pergi belajar cup cake,
Emmm best lah dapat jumpa Lea, yang masih muda remaja, rajin sangat baking,kerja tangan nya
terlalu rapi, thanks Lea kerana mengajar auntie yang terketar2 nak paip cake ni, nasib baik cik gu
penyabar hahahah, bila cik gu pandang lagi tak boleh buat takut , di masa belajar auntie
juga dapat berkenalan dengan Jehan dan Wati, rajin2 lah email auntie keep in touch ya

Ini lah sebahagian kerja tangan auntie, Jehan dan Wati,jangan ketawa ye bila tengok
deco kita orang ini


























Kepada sesiapa yang berminat, boleh lah contact Lia

http://Lea-oven.blogspot.com
email: lea1207@yahoo.com
HP: 012-283-9337


Quote:
    Lea>> Thanks Lea kerana sudi mengajar auntie, auntie juga excited sangat
    dan termimpi2 nak deco cake ni, tak sabar nak pergi beli barang2, bawa balik ke aust. insyaallah
    panjang umur jumpa lagi salam kpd En mazlan yang bergitu baik melayan auntie, wati dan jehan
    terima kasih

    Watie>> Insyaallah, kalau umur panjang kita jumpa lagi, dan kalau nak belajar
    cake lagi sebelum bulan Jan kasi tahu ya kita gi sama2 dan mula lah tu, suka gilosss dapat
    belajar

    Jehan>>Insyaallah kalau balik nanti, auntie cube, kalau lupa auntie sms cik gu
    hahaha, jumpa lagi insyaallah rajin2 lah email ya

    srsfeqah>> betul kata Feqah tu, sememang nya dia ada lah sifu hahahaha

    Shasha>> tentu nya kita buat bersama, nak beli banyak barang2 cake dari sini,
    tak sabar nak masak2 dengan shasha

    Jasmeen>> Itu lah Meen, auntie tak akan lepas kan peluang untuk belajar dengan sifu
    cupcake yang terkenal kat USJ masih kat Malaysia, dah nak balik Jan nanti, sedih nya nak
    tinggal anak2 ni

    Cik Tun>> Memang auntie teringat, walau pun tak pernah ketemu, tapi macam dah kenal
    lama, auntie pergi TM, Kota Malim, Selamat Tahun Baru, kalau ada rezeki kita akan jumpa juga satu hari nanti insyaallah, muah muah muah
    Ida>> auntie ni lama kat Malaysia, nampak nya tak ada rezeki nak jumpa

    Madiha>> memang seronok kat Malaysia, nak apa pun ada, cuma masa aja tak
    mengizinkan untuk belajar lagi

    Cik De Sam>> Itu lah hati tu memang nak belajar lagi, tapi nampak nya dah tak ada masa

    Niza>> Tak pe Niza, auntie faham, kat Malaysia memang selalu sibuk pun,
    email auntie >> kaynasution@hotmail.com



[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net