kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 22-Jan-2008 10:10 Email | Share | | Bookmark
Bubur Kacang Cicah Roti

 
 
 
View all 4 photos...
Auntie masih ingat masa di kampung, semasa mak dan ayah masih
muda2 lagi dan auntie masih kecil, dan kedua kakak2 auntie masih
muda remaja, ayah dan mak selalu memanggil saudara mara
berdekatan datang kerumah selalu nya selepas waktu magrhrib,jika
ada sesuatu untuk berbincang, dan jamuan kami ia lah bubur kacang
dan minum kopi O atau minum teh. Sehingga sekarang jika auntie membuat
bubur kacang, sudah tentu auntie tidak lupa kan roti. Kalau tidak ada roti
emmm memang tak cukup rasa nya bubur itu.

Ini bubur kacang yang auntie buat tempuh hari . Tak ade sukatan. Semua orang
pun tahu memasak bubur kacang, Senang


Kacang di rebus
Gula Merah
Santan kelapa
Sedikit garam


Di satukan dan di masak.
















Quote:
    Mama Fami>> memang lah lembut bebenor, kerana teman beli
    kat supermarket sayang nya durian tak dapat di cari, kehabisan stock

    Nur>> tu lah durian tak dapat di cari

    srsfeqah>> auntie pun perasan macam gitu, budak2 kurang suka bubur kacang

    mummy Jam>> idea yang baik tu, buat ais cream malaysia

    Madiha>> ye ke kegemaran Haji Bakhil, tu lah Mummy Jam pun
    kata yang sama buat air batu Malaysia idea yang baik


    Lee Lin>> betul tu makan bubur kacang dengan roti kalau borak2 dengan
    kawan tak sedar roti habis 2 bungkus

    Daalia>> cuba lah bubur kacang, kalau kawan2 datang dan borak2
    satu manisan yang simple

    Mak lang>> Bubur kacang sejuk sedap kan

    srsfeqah>> ok juga tu dah jadi satu manisan yang menarik

    Mamasya>> itu lah banyak masakan yang lain, lupa bubur kacang ni

    Masriyah>> auntie pun suka

    Rani>> memang kena itu lah pandan nya bubur kacang ini


Monday, 21-Jan-2008 09:19 Email | Share | | Bookmark
A bit of chat in the morning and say g'day

 
 
 
View all 5 photos...
Dalam banyak2 binatang ternakan, itek lah yang paling auntie suka
kerana pada auntie terlalu cute, senang di bela, tidak ganas, cuma
dia terlalu bising di rumah pula banyak juga barang koleksi itek
saperti tin, kotak, cerek dan sebagai nya, Dan di sini, auntie paparkan
sebahgian gambar itek kesayangan auntie, dia makan roti di sebelah pagi
dan lepas makan mandi di kolam Mengingatkan kan auntie bidalan orang melayu
"Bagai Itek Pulang Petang " dan lagu yang sangat menarik saperti

Itek gembo gembo
Aye kedek kedek
Bila tembok
Jalan seiringe
Muka comel lote
Peel biar molek























Quote:
    Shasha>>itek liar tu, so sweet kan dengar Daniel pandai
    cakap duck

    Ida>> seronok ye ade orang teman Ida mandi, hehehehe

    Mummy Jam>> Bukan auntie bela itek tu bagi makan aje, lepas tu dia terus
    pagi dan esuk datang lagi di sebelah pagi

    Madiha>>Betul kata Madiha tu, auntie masa dulu bila pun ade itek tapi tinggal
    aje kat kampung ayah bela kan , memang ye suka tenguk telur di sebelah pagi kan

    Mamasya>> senang bela itik tak banyak ragam

    Nur>> di comot juga tu sebab belum pergi mandi


    Jie-Jie>> memang tersangat comel itek2 ni, bunga yang Jie-Jie tanya tu
    petunia

    Lee Lin>> ye ke tak sangka Lee Lin pun suka dengan lagu tu
    auntie pun bergitu, permulaan lagu best


Friday, 18-Jan-2008 10:38 Email | Share | | Bookmark
Apam Gula Merah

yang di belum di masak
Sudah di masak
 
Entry auntie kali ini apam gula merah, dah lama nak buat apam
ini tati tertangguh2, minggu sudah auntie cuba buat memang menjadi
tapi.......dia tak lah saperti yang terdapat di fp, fp kawan betul2 apam
gula merah, yang auntie buat ini saperti apam gula putih oleh kerana
tidak dapat mencari gula merah seperti di Malaysia, warna nya merah ke
hitaman, tapi di sini macam warna nya pudar, rasa nya ok juga,
tapi auntie rasa kalau gula yang terdapat di Malaysia, lebih baik dan sedap.

Auntie gunakan recipe dari Maisya Blogspot
dan juga sama seperti recipe dari Rinnchan

Thanks ye kerana berkongsi recipe......



Bahan-bahan:
3 cawan air
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir

Semua bahan diatas hendak lah di masak, dan di tapis dan di sejukan.


500gm Tepung Gandum
11 gm yeast dibancuh dengan 1 cawan air dan sedikit gula pasir

Cara-cara:
1) Panaskan kukusan.
2) Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk besar
dan tuangkan bancuhan yeast dan bancuhan gula. Gaul sampai
betul2 sebati.Seeloknya menggunakan tangan.
3) Tutup bekas selama 1 jam. Dibiar adunan naik 3 kali ganda.
4) Sapu loyang pengukus dengan sedikit minyak.
5) Tuangkan bancuhan tepung ke dalam loyang dan kukus selama 40minit.
6) Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.
7) Sedap dimakan dengan kelapa parut muda yg digaul dengan sedikit garam.








Quote:
    Shasha>>ok juga apam ni lagi tak susah nak buat,tapi sorry lah
    gambar kurang memuaskan

    Ida>> tu lah memang lawan dia kelapa muda, tapi sayang 1000 kali sayang
    tak dapat di cari kat sini

    mamasya>> baru aje makan masa balik kampung, nanti lama sikit
    misti teringin nak buat


Wednesday, 9-Jan-2008 10:54 Email | Share | | Bookmark
My son is my best friend

 
shasha,shaif,sharil
shasha,shaif,sharil
Alhamdullilah anak auntie Shaif pula 33 tahun hari ini
emmmmm wow mak dia dah rasa tua sangat, walau pun
dah 33 tapi bagi auntie dia masih kanak2 lagi, masih risau
masih bimbang, masih berpesan selalu, jangan itu dan jangan
ini, dan yang hari2 di ucapkan paling rinduuuuuuu, walau bagaimana
pun auntie bersyukur kepada Allah, Shaif saorang anak yang baik,
bertanggung jawap, berbudi perkerti, dan sayang kan keluarga, dan
mempunyai ramai kawan. Shaif masih berkerja di Malaysia, dan insyaallah
kami akan berjumpa tidak lama lagi. Insyaallah........





Quote:
    Shaif, mummy berdoa selalu supaya Shaif di panjangkan umur, di
    murah kan rezeki, tercapai segala cita2 , dan di berkati Allah, I'm proud of you
    You mean the world to me, and mummy love you so very very much


























































Quote:
    Baba>> masa berjalan dengan bergitu pantas tak sedar anak
    dah besar masih membujang, akan sampai masa nya nanti bertemu jodoh, Insyaallah

    Kak Liza>> emmmm bergitu lah, memang best friend, tempat mak dia mengadu
    bergitu juga dia


    Nur>>Terima kasih Nur, gambar kenang2an



    Mama Fami>> Thank you mama, insyaallah akan sampai masa nya

    Daalia>> Thank you

    Cek De Sam>> Thank you

    Mamasya>> Terima Mamasya

    Kak Jie Jie Terima kasih

    Mummy Jam>> betul tu, dah berapa umur pun tetap risau dan bimbang, pesan itu dan ini

    Mak lang>> terima kasih, selamat menyambut Maal Hijrah untuk mak lang dan keluarga
    tentang Shaif , tu lah banyak orang kata macam gitu, maklum lah anak mak

    Ida>> Terima kasih Ida

    Lee Lin>> Terima Kasih, juga terima kasih kerana 'Peach ' maaf auntie tak baca
    betul2....

    Emmil's mummy>> hahahha bergitu lah hendak nya,anak dah berapa
    usia pun, pada kita ibu nya, terasa mereka masih kanak2 ......we love them so much

    Rinnchan>> Terima Kasih Rinn mak nya terasa dah tua sangat

    Masriyah>> Thank you

    Rani>> Terima kasih

    Roy Lazim>> Insyaallah Roy, harap2 bergitu lah

    Madiha>> Terima Kasih, tak ade apa nak di tenguk kan lagi, dah tue
    nanti auntie cuba bingka suji, soon

    Mama Fami>> tak lah mummy dia malas


Sunday, 6-Jan-2008 12:19 Email | Share | | Bookmark
Shasha Convo

 
 
 
View all 15 photos...
Setelah lama Shasha habis belajar, dan setelah convo di tangguhkan
kerana menunggu abang2 nya datang, tapi malang nya abang2 tidak dapat
hadzir lagi kali ini, oleh kerana perkara2 yang tidak dapat di elak kan di
tempat kerja masing2, maka terpaksa lah Shasha terus kan pada bulan yang
lepas, minggu konvo di sini, Shasha konvo di Hobart, auntie dengan bangga
dan dengan persaan yang terharu melihat anak auntie yang telah berjaya ke tahap
ini dan dengan berkat usaha dia sendiri. Alhamdullilah dan syukur kepada Allah
segala doa2 di makbulkan tanpa sebarang masaallah.

" Congratulations Shasha "




Quote:
    credits to Jamiebarnes photography
















Quote:
    Mamasya Terima Kasih

    Madiha>> Thank you Madiha, Shasha rajin belajar, segala2 nya usaha dia sendiri

    Lee Lin hehehe kelakar, nanti auntie test tenguk hal2 dapur tu

    Mama Famidia tak nak sambung ke Phd, dah penat sangat nak berehat dulu
    tapi dia belajar sampingan nak cantikan resume lagi

    Sister Roy>> Terima Kasih, selamat menyambut tahun baru Maal Hijrah

    Sharil>> mummy dah hantar kat Yale gambar mummy dengan Shasha dah
    dapat ke belum

    Nur>> Terima Kasih Nur

    Baba>> Shasha belum balik lagi , tapi tak sambung ke Phd, dah penat belajar
    berehat dulu, insyaallah maybe kerja dulu kut, Echa balik Malaysia berehat, maybe dia kerja
    kat Brissie kut insyaallah

    Echa>> apa kabar ?? kipas udang?? ada orang nak datang Lonnie ke ??

    Aila>> Miss you too darling, memang tak best masa convo to Aila tak de, nak buat cam mane
    bila nak datang holiday ????? rindusssss le


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net