kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Friday, 4-Jan-2008 11:43 Email | Share | | Bookmark
Apple Cake

 
 
Tanggal 4th January, 08 tahun baru, segala2 baru, harapan auntie supaya
tahun ini lebih bererti untuk kita semua, bagi diri auntie di sini, dah empat hari
tahun baru, alhamdullilah berita yang baik belaka, harap berterusan bergitu
hendak nya, inysaallah....bersyukur lah kepada Allah s.w.t . Ok tak boleh
banyak sangat bercoloteh tentang diri sendiri, sikit2 cukup, tak baik kalau banyak2
sangat , sekarang kita berbalik ke pada masakan, resepi dan sebagai nya.
Ini dia apple cake (Shasha yang buat) tapi tak sempat2 nak buat entry, hari ini
ada masa cepat buat entry, enjoy kawan2, kalau nak cuba2 lah, sedap dan senang
aje

Apple Cake



INGREDIENTS


3 cups all-purpose flour
1 teaspoon salt
2 cups white sugar
1 teaspoon baking soda
1 1/4 cups olive oil
2 teaspoons vanilla extract
3 eggs, beaten
3 1/2 cups chopped apples
1 cup chopped walnuts

1 1/4 cups packed brown sugar
1/3 cup milk
1/2 cup butter




DIRECTIONS


Preheat oven to 175 deg. Grease and flour a 9x13 inch pan.
In a large bowl, sift together flour, sugar, salt and soda.
Make a well in the center and add oil, eggs and vanilla.
Mix well (batter will be thick). Fold in chopped apples and nuts.
Spread into pan.
Bake for 40 to 50 minutes, or until a toothpick inserted into cake comes out clean.
Glaze while still hot.

To make the glaze:
In a saucepan, combine brown sugar, milk and butter.
Bring to a boil and continue cooking for 2 1/2 minutes,
stirring constantly. Pour over cake while still hot.












Quote:
    Mamazieza>> cuba lah yang ini insaallah ok

    Mama Fami>> tak de orang kat rumah ke, anak2 mana, sekolah dah buka ye

    Sister Roy>> boleh tahan juga cake ni, tapi manis sikit lah setelah di letak glaze

    Nur>> ye ke

    Fazi>> betul tu buat minum petang

    Ida>>


Sunday, 30-Dec-2007 13:43 Email | Share | | Bookmark
Happy New Year Friend







I Wish you Happiness and Joy

And Blessing for the New Year















Quote:
    Lee Lin>> Happy New Year Lee Lin

    Nur>> Happy New Year to Nur dan keluarga


    Ida>>Happy New Year Ida, semuga di berkati Allah

    Cek De Sam>> Happy New Year to Cek De and family

    MasriyahHappy New Year to Masriyah dan keluarga

    Mummy Jam>> Thank you

    Kak Leen>> Nampak nya macam tu lah 2007 dah berlalu, selamat tahun baru
    semoga di berkati Allah

    Echa>> Happy New Year sayang, insyaallah jumpa lagi see you
    in Brissie maybe Insya...allah

    Sister Roy>> Happy New Year to you and your family

    Daalia>> Selamat Tahun Baru, semuga di berkati Allah kepada Daalia dan keluarga

    Jie-Jie>> Selamat Tahun Baru buat Jie-Jie dan keluarga

    Rashi>> Selamat Tahun Baru untuk Rashi dan keluarga, auntie pun hari ini memang
    teringat sangat kat Rashi, bagus lah dah kerja nanti kita balik KL, boleh jumpa insyaallah

    Mama Fami>> Happy New Year untuk Mama dan keluarga


Thursday, 27-Dec-2007 09:03 Email | Share | | Bookmark
Pasta Salad

 
Semasa auntie ke Christmas Party dengan kawan2 di sini
kami masing2 membawa makanan, yang pelik tu auntie di
tugas kan membawa nasi tapi tak di tugas kan membawa lauk
dalam hati berkata2 misti ada yang di-tugas kan masak lauk
di samping nasi auntie juga bawa sedikit pasta yang simple dan
ringkas, hubby tolong buat kan kerana auntie kesuntukan masa,
emmmmm boleh tahan juga....ini cara membuat nya


1 packet pasta (shells)
3 medium ripe tomatoes
1 medium red onion
2 tlbspoons brown sugar
1/2 cup white vinegar
Large sprig basil


Cook pasta then cool.
Disolve sugar in vinegar in large bowl.
Dice tomatoes and onion and fine julienne basil.
Combine tomatoes,onion and basil with
vinegar and sugar . When pasta cool, add tomato
mixture. Refridgerate until ready to serve.












Quote:
    Daalia>> cuba lah senang aje, lagi tak pedas, budak2 suke

    Aila>> Selamat Tahun Baru Aila, semuga di berkati Allah selalu

    Bonda Raqyn>> Pasta yang paling senang, kalau malas nak masak lain, yang ini
    lah jadi pilihan

    NiniBoleh lah tahan, kerana senang dan ringkas tu lah yang auntie suke


Wednesday, 26-Dec-2007 07:37 Email | Share | | Bookmark
Loganberry Muffin

 
 
 
Kawan auntie dari Longford yang tidak lah jauh dari mana
auntie tinggal, dia banyak bercucuk tanam, termasuk lah
segala jenis berry, saperti blueberry,resberry,black berry
entah apa2 berry lagi, jadi berry2 ni kalau di simpan lama
setelah di petik memang tak tahan, auntie bersusah payah
untuk membuat muffin dan yang lain2 lagi, selepas makan
dah tak termakan ini lah rupa muffin auntie

Loganberry Muffin

1/2 cup butter
1/2 cup sugar
2 eggs
1 cup milk
1/4 cup lemon juice (kalau tak suka tak payah letak)
kalau berry tu masam
250 g fresh berries (auntie guna yang fresh)
450 g tin berries kalau guna yang dalam tin (kalau guna tin) * drained
2 1/2 cups self- raising flour

Method

Preheat the oven and grease muffin pans.
Thoroughly blend the butter and sugar.Beat
in the eggs and then the milk. Gently fold the
the berries (or drained berries) into the mixture
taking care not to break them. Fold the flour into
the wet mix then place the mixture into the previously
prepared pans and bake.

Bake: 200 deg for 20 - 25 minutes.







Quote:
    Baba>> Lama tak dengar berita, Selamat Tahun Baru 2008, semuga di berkati
    Allah

    Nur>> auntie pun suka, tapi lebih sedap auntie rasa resberries, ada juga kat backyard
    auntie tu, tapi tahun ni tak banyak sangat, kat Spore senang dapat tak?? Nur tinggal di sebelah
    mana ye ??

    Mamazieza>> tengah musim buah kat sini,, tu lah macam2 berry keluar tu


Tuesday, 25-Dec-2007 11:15 Email | Share | | Bookmark
Christmas Hamper

 
 
 
View all 6 photos...
Big thank you to CCV for a wonderful Christmas and New Year Hamper (2007)
I wish a Very Merry Christmas and a Happy New Year to a management and
staff of Country Club Resort and Villas












Quote:
    Mama Fami>> ye lah mama, auntie terlalu busy, tak habis2
    dengan activiti2 yang entah apa2 aje, sungguh rindu sebenar nye nak update

    Masriyah>> terima kasih, auntie pun mengucapkan selamat tahun baru 2008
    untuk Masriyah harap di berkati Allah selalu

    Roy >>Selamat menyambut tahun baru, semuga di berkati Allah

    Aila>> Sorry lah terlewat sikit, tungguuuuuu, selamat tahun baru 2008
    semoga di berkati Allah

    Madiha>>Selamat menyambut tahun baru 2008, semuga di berkati Allah


[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net