kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 25-Dec-2007 09:21 Email | Share | | Bookmark
Very Merry Christmas Party (at Leanne's (Pet's residence)

 
 
 
View all 10 photos...
Thanks to Leanne who organised a Very Merry Christmas Party
at her beautiful residence in Youngtown. Everyone enjoyed a great time
and we shared of fastive food. We hope Country Club Villas keeps us
together so that we can do it again next year. Thank you Bosses.









Tuesday, 25-Dec-2007 08:48 Email | Share | | Bookmark
Merry Christmas

To all my christian friends wish you all a very Merry Christmas and a Happy New Year

"Hoping Christmas in all it's wonder
brings a special magic touch
to grant your every wish for you
deserve so much ...........



Today is Christmas ......... in the hearts of many
..........one day in the hearts of all





Thursday, 6-Dec-2007 10:03 Email | Share | | Bookmark
Apam Yogurt

 
 
Auntie memeng suka makan apam, tak kira apa jenis nya
dah lama auntie dapat resepi ini, kali ini auntie tertarik melihat
apam yogurt strawberry Cek De Sam, yang nampak sungguh
menyelerakan, oleh kerana auntie tak ada stock yogurt strawberry
auntie guna natural yogurt aje, so macam tak cantik apam yang
auntie buat tu , dalam hati kata tak pe lain kali gi beli jangan
malas, , Ini lah apam yogurt auntie

resepi asal Cek De Sam dari Finland,
Cek De Sam
Terima kasih Cek De kerana berkongsi resepi











Bahan2

2 biji telur
50 g gula
100 gram palin yogurt
sedikit esen vanilla
1 sudu makan minyak
150 g tepung gandum
2 sudu teh baking powder

Cara membuat nya

1) Pukul telur dan gula hingga kembang.
2) Masukan yogurt, minyak masak,esen vanilla
dan pukul lagi.
3) Masukan tepung yang telah di ayak bersama b/powder kacau lagi.
4) Masukan ke dalam acuan yang sesuai.
5) Kukus, lebih kurang 20 hingga 25 min.







Quote:
    Kak Leen>> sedap kalau makan dengan teh tarik atau
    kopi ooooo, rasa macam balik Malaysia Ummmpppph habis

    Fazizaid>> try lah Fazi simple sangat

    Mamasya>> naik juga lah yogurt kut

    Mama Fami>> sama lah dengan auntie, kadang beli barang nak masak
    lain tapi akhir nya masak yang lain

    Sabrina>> tak masam pun ok aje, macam apam biasa

    Roy Lazimnampak aje tempting, rasa belum tahu lagi

    Nur>> auntie pun sama kat sini suka apam

    Daalia>> tu lah kadang2 tukar selera, tak larat makan cake2 aje

    Mak langtu lah apam ni buncit sikit sama lah dengan orang sini
    entah kenapa malas sangat dua tiga hari ini

    Ida>> sama ngan auntie entah apa hal malas sungguh ni
    nak buat entry pun malasssssssssss

    Mamazieza>> melawat fp CT, CT mane ye sungguh2 ingin tahu

    Cak>> auntie pun bergitu

    Srsfeqah>> nak tu naik tak lah gebu sangat dalam nya

    Mummy jam>> cuba lah senang sangat, ringkas

    JuANi>> Salam Juani, terima kasih kerana melawat page auntie, cuba
    lah masakan auntie yang senang2 aje

    Budin>>terer tu tak lah, tapi kerana ativiti lain tak banyak, boleh
    lah masak memasak, Lin??? tetap tak leh lawan dia

    Bonda Raqyn>> datang lah rumah auntie

    Cek De SamSelamat Hari Raya untuk Cek De dan keluarga

    Nur>> Selamat Hari Raya untuk Nur juga

    Kak Leen>> Selamat Hari raya untuk kak Leen dan keluarga

    Masriyah>> salam Aidil Adha untuk Masriyah juga, banyak ke buat kuih


Tuesday, 4-Dec-2007 02:28 Email | Share | | Bookmark
Soya Beans (Rosniyati)

 
 
Cuaca dah mulai panas di Tassie, dan kedai cina kat depan Park tu tutup,
tiap2 tahun bergitu lah dengan tuan kedai balik ke China, tak pernah miss,selalu
nya kalau terlalu panas auntie beli aje air soya bean kat kedai dia, nampak
nya kena lah buat sendiri kali ini, soya beans kali ini resepi nya auntie dapat dari
anak angkat auntie kat Perth, Dr Rosniyati, dia expert tu buat soya beans
memang dah pernah auntie cuba, memang sedap dan menjadi: Ini resepi nya, simple
cuma masa nak perahkan susu tu dapur messy lah sikit , tapi tak pe
boleh lap, asal kan dapat soya beans buatan sendiri, dah happy


Bahan2

1 cawan kacang soya
3 cawan air
gula sesedap nya

Cara membuat nya

Kacang soya di rendam semalaman.
Blend kacang soya dengan air, dan perah guna kan
kain muslin. Buang kan hampas nya.
Masak susu kacang dengan gula sesedap nya.
Sejukan. Dan ready untuk di minum.


* Selalu nya auntie simpan di dalam jug atau botol dan
dia nya tahan dalam 2 atau 3 hari. Ada juga orang mengunakan
hampas kacan soya, kerana ia nya boleh di buat saperti cucur,
auntie pernah cuba, ok juga lah

Hampas di campur sedikit garam, daun bawang, hirisan lada merah
dan goring saperti cucur udang








Quote:
    Kak Leen >> auntie dengar cerita macam tu juga, kalau hamil
    eluk lah minum banyak2 soya beans

    Cek De Sam>> cuba lah yang ni senang sangat

    Madiha>> ye ke ni

    Ida>> terima kasih Ida, kerana teringat kan auntie, hehehe

    Mamasya>> cuba lah senang sangat

    Daalia>> cuba jangan tak cuba, tapi kalau kat Malaysia banyak
    orang jual

    Lee Lin>> yea, tak pernah dengar ye, boleh tahan juga lah sedap nya

    Nur>> tu lah auntie masa dulu pun macam tu jak, suka kan air soya beans
    bila lahir kan anak yang sulung tu putih sangat

    Masriyah>> tu lah kan kalau anak2 tak suka minum malas lah
    kita nak buat, kalau sorang2 makan tak larat habis

    Nabialishad>> terima kasih kerana kasi tips kat auntie, nanti auntie cuba

    Mama Fami>> emmmmmm pandai pun

    Rose>> Salam Rose, auntie pun suka air soya beans homemade


Wednesday, 28-Nov-2007 09:54 Email | Share | | Bookmark
Dodol

 
 
Hari Raya dah lama berlalu, masih ada entry yang nak auntie paparkan
di fp ini, DODOL, susah nak di masak, tetapi kepada pengemar DODOL,
walau pun agak susah dan memakan masa untuk menyediakan, tetap
bersabar untuk mendapat hasil yang memuaskan. Ini ada lah idea dari
Nagib. Nagib berasal dari Perak, dan selalu aje datang ke rumah auntie,
dah macam anak sendiri, tau lah orang Perak, lemang dan dodol tak miss
kalau raya , satelah juga berbincang dengan kawan2 yang lain,maka dapat
lah kata sepakat. Walau pun tak pernah buat dodol, Nagib ade resepi keluarga.
akan kami cuba, alhamdullilah pada malam raya, dodol pun di kacau.Di sini
auntie paparkan gambar2 yang sempat kami ambil pada malam raya yang
lalu.








Dodol

2 tin susu pulut (di rendam semalaman)( auntie guna tepung pulut dan gunakan 1 cawan)
3 biji kelapa (auntie guna santan tin)
1 ½ kati gula merah campur air < masak bagi cair…bagi sejuk betul <<<jgn lupa tapis
½ kati gula putih

auntie tukar kan dari kati ke gram

Cara²
1.Pulut tu blend+air sikit….blend sampai halus
2.Dalam kuali besar…masukkan santan, gula, dan gula merah cair yang dah tapis tu
3.Masukkan pulut yang dah blend dalam adunan santan tadi sampai betul2 sebati
4.Masak dengan api yang pelahan sampai bertukar colour menjadi hitam.


Note: Sebenar nya Shasha yang membancuh dodol ni, dan semasa memasak
nya, dia tambah kan air kerana takut keras, kerana sebelum itu auntie cuba tapi
tak menjadi . Auntie rasa macam tak berapa pandai sangat kalau tak ada kawan2
Shasha yang lain saperti Hassan, Nagib, Varsis,Kulbir, dan yang lain2 lagi jangan
marah kalau auntie lupa, kerana ramai juga yang datang malam itu kerana berbuka puasa
dan sama2 menolong, dan bertakbir raya.



>> Masriyah: bergitu lah resepi yang auntie dapat, agak susah sikit, tapi kerana
berkat dan semangat nak beraya dan nak meriah kan lagi kita orang cuba juga
buat dengan berani nya kalau tak berapa confident dengan resepi auntie
ni boleh cari online lagi, sedikit sebanyak tu boleh auntie tolong, sorry






Quote:
    Ida>> auntie pun suka masa dodol masih cair

    Daalia>>Kuali tu tak lah besar sangat, tapi boleh lah Najib buat pengacau
    dia kat school dia so macam ok juga

    Lee Lin>> bulan puasa tak boleh curi kita gi beli

    Norean>> nanti auntie paste kan, tapi resepi ni memang fashion lama
    kena kira mengira sikit

    Mamasya>> nak yang asli terpaksa bersusah, nak minta orang Malaysia
    post berat sangat mahal

    Shasha>> dodol tu memang asli bau macam dodol kat Malaysia, semangat
    Malaysia Boleh (tapi kat masak aje lah )

    Nur>> boleh tahan juga sedap nya dodol ni, maybe kerana dah lama
    auntie tak makan dodol yang sedap2 di Malaysia tu, Lee Lin memang kelakar
    auntie pun di buat nya

    Fazi >> cuba lah Fazi, senang aje ,kalau ramai mengacau tu tak rasa penat

    Sabrina>> Nak kan semangat raya tu, lagi2 kali ni pelajar2 dari Malaysia
    semua tak balik sebab dia orang nak exam, so kita ramai2 buat kat rumah auntie best,
    the best raya ever this year, alhamdullilah

    Masriyah>> cuba lah ye resipi dah auntie letak kan

    Mamafami>>auntie pun kalau sorang macam tak terdaya juga, tapi kita ramai

    Mamazieza>> tu lah auntie pun suka masa baru di angkat tu, kita orang siap
    dengan ambil yang lekat kat kuali

    Erna>>semangat raya penat berpuasa kut


[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net