kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Monday, 26-Nov-2007 09:10 Email | Share | | Bookmark
Omelette Eggplant (Shasha)

 
 
Masakan sampingan yang agak senang, kira nya kalau
datang penyakit malas nak masak dan nak ringkas dan
nak cepat telur dadar lah jadi pilihan. Ini ada lah cara
anak auntie Shasha masak telur dadar, tapi kalau auntie
simple aje bawang dengan cili, tapi Shasha banyak cara
nya, satu dari pada nya masak bersama terung

Recipe

2 medium eggplant
4 eggs
2 tablepsoons olive oil
1 meduium onion - chopped
1/2 tsp pepper
1 clove garlic
1/4 cup fine chopped parsley
salt to taste

1) Wash and dry eggplant, cube it
sprinkle with salt and let it sit for 20 min.
Then wash and drain.
2) Fry in hot oil until soft.
3) Pour beaten eggs on top, with onion, pepper,parsley,
garlic, and salt.





Quote:
    Daalia>> auntie pun memang suka masak sambal terung
    tapi entah lah orang melayu kate tak eluk makan terung kalau berlebihan nanti angin

    Ida>> tu lah auntie pun macam tu, tak payah lauk lain, telur goring dah cukup

    Roy Lazim>> auntie pun macam tu, selalu masak sambal aje, tahu lah orang muda
    macam 2 dia orang cuba

    Sabrina>> cuba lah Sab, sekali sekla makan terung tak pe, niat buat ubat

    Suraya>> masak dengan udang pun sedap juga, macam telur bungkus

    Nur>> simple kan lagi2 kalau perut dah lapar, tak sempat nak masak yang lain

    Mamasya>> Kalau ada Shasha selalu juga dia masak, mak dia dapat berehat sikit

    Cek De>> Anak auntie dah besar, dia pun suka memasak , tak lama lagi
    anak Cek De dah besar, tentu sama lah, mak dia suka memasak

    Mama Fami>> tunggu Fatin besar nanti, mama dia boleh bertukar2 selera


Sunday, 25-Nov-2007 10:54 Email | Share | | Bookmark
Ikan Bakar Tomyam (Grilled Fish)

 
 
hahahaha..... ikan yang di pancing kat Batman Bridge telah di
bakar dengan paste tom yam, walau pun auntie dah ketinggalan zaman,saperti
makanan kita kat Malaysia (maksud auntie makanan yang baru2) saperti ikan
bakar tomyam $-)memang tak pernah rasa, itu lah cuba buat sendiri, agak2
nya sama lah macam yang kat sana tu, , resepi ikan bakar ini auntie
dapat dri fp2 kawan and juga resepi2 online , so tak jadi masaallah,


Ikan bakar ini auntie guna kan tomyam paste saja, dan yang lain
nya saperti daun limau purut, bawang, serai, dan buah tomato , dan
perahan air asam limau semasa menghidang









Quote:
    Sabrina>> auntie guna tom yam paste yang biasa aje, kerana
    resepi2 yang auntie baca tu ada juga tomyam paste yang buat sendiri, auntie hanya guna
    yang beli kat kedai, agak nye betul lah kot, rasa nya ok juga

    Mamazieza>> auntie suka kerja membakar ni, bakar sampah pun suke
    tapi takut kena tangkap dengan police , apa tah lagi bakar ikan fav saye

    Lee Lin>> sedap pantun dua kerat tu, nanti nak jawap kena bagi masa dulu

    Kucaiye ke kucai 1st time tu

    Cek De Sam>> tu lah auntie tengok kat fp Cek De, tapi auntie nya tak cukup syarat pun
    yang Cek De tu lagi lengkap dan menarik

    Nur>>ye ke bau sampai kat sana, tu lah, kalau Nur masak auntie bau sampai sini
    angin laut bawa, tak sabar perut

    Mamasya>> kalau ikan fresh masak lemak pun sedap, manis

    Mama Fami>> memang sedap tak sedar bertambah2 makan, nampak
    macam dah naik badan auntie ni

    Kak Liza>> memang best sangat makan ikan bakar, lagi2 ikan
    kat Malaysia sodap, rasa lain dari yang ni, tapi dari tak ade, boleh lah


Wednesday, 21-Nov-2007 10:38 Email | Share | | Bookmark
Bila ada masa lapang

Pemancing ikan
Echa lukis kat kasut auntie
Echa lupa bawa kertas, kesian
View all 5 photos...
Memancing ada lah sebahgian dari hobby auntie, pada satu
petang dengan cuaca yang sungguh menarik untuk pergi memancing,
jadi auntie dan anak2 serta kawan2 yang lain pergi dengan seribu harapan
untuk mendapat kan ikan salmon, tapi nampak nya tak ada rezeki untuk salmon,
dapat ikan lain, jadi lah ikan juga, boleh bakar dan makan dengan air asam
Kail auntie langsung tak mengena, anak2 yang lain dapat,
tak lah balik kosong ,boleh tumpang sekaki































Quote:
    Sab>> Kalau dapat ikan tu best sangat, terasa kat pancing tu,
    selalu auntie kalau gi fishing bawa suami, kerana takut dan tak pandai nak angkat ikan
    kalau dapat, memang betul kata Sab tu kalau tak dapat ikan oooo..... boring

    Daalia>> heheh auntie cakap perkara yang benar, itu anak auntie,
    bahagia hidup kalau itu auntie, awet muda lah nama nya, nanti auntie letak gambar
    tungguuuu, nak posing posing dulu untuk Daalia

    Mama Fami>> ye ke tak sabar, auntie rasa Mama orang sabar, sebab kalau
    masak2 tu boleh sabar apa lagi memancing, maybe belum cuba kut , mama buat cross
    stich ye, auntie pun ade buat juga dulu, bila sampai sini auntie ade buat juga tapi long stich
    lepas tu macam malas, ingat nak start balik, nanti auntie ambil gambar long stich auntie tu
    ye, boleh mama tengok, tak lah cantik sangat, tapi boleh lah

    Mamasya>>auntie suka memancing, lagi2 kalau ada kawan2 ajak, sambil2 tu kita
    orang berpicnic, tak kira malam makanan tetap bawa

    Budin>>Lepas Hillwood sikit ingat lagi ke


Thursday, 15-Nov-2007 09:22 Email | Share | | Bookmark
Créme Caramel

 
 
Manisan yang sangat popular, cukup ringkas, dan hasil
yang memuaskan, auntie percaya kebanyakan dan kawan2
di fotopages, dah expert membuat nya. Di sini cara créme caramel
yang auntie selalu buat.


30 ml (2 tablespoons) water
100 g sugar cubes


4 eggs
50 g sugar
vanilla essense
550 ml milk

1) Make the caramel. Bring half of the water and the
sugar cubes to boil in a heavy based sauce pan. When they
begin to caramelize , add the remaining water and reboil until
the water and caramel mix.

2) Line the mould.

3) Preheat the oven to 180 deg .

4) Cream together the eggs, sugar and vanilla. Heat the milk
without letting it boil, and gradually whisk it into the egg mixture.
Strain this cream and pour it into the mould. Place the mould in a
roasting tin, half filled with water, and bake for 1 hour, or until set.

5) Chill thoroughly before turning out the caramel to a seving dish. Pour
any caramel remaining in the mould around rhe dish and serve.










Quote:
    Erna>> salam Erna, sekali2 makan creme caramel ni ok juga

    Lee Lin>> thanks kerana melawat page auntie, yang auntie selalu buat
    ni ok juga,telur pun tak banyak

    Sab>> sebagai manisan ia nya sangat sesuai

    Mamasya>> cuba lah yang ini simple sangat

    Suraya>>senang sangat buat caramel ni, lagi pun tak perlu banyak
    bahan, dah cuba pikelets ye itu pun simple aje kan

    Nur>>Memang ye kalau dekat boleh kita bertukar2 piring

    Kucai>>nampak lain ke caramel auntie tu


Monday, 5-Nov-2007 06:55 Email | Share | | Bookmark
Alhamdullilah Anak Saya 28 Tahun Hari Ini

Masa berlalu lagi, anak auntie Sharil dah 28 tahun, ish sungguh pantas
tak sedar masa berlalu lagi, sayang nya dan sungguh sedih bagi auntie
tidak dapat bersama untuk bersama untuk meraikan hari yang sungguh
bermakna kepada keluarga kami. Insyaallah kami akan bersama tidak lama
lagi, insyaallah. Sharil ada lah anak auntie yang kedua, dan masih di
Malaysia, dan berkerja di salah sebuah syarikat di Cyber Jaya. Anak
kebanggaan ibu nya


Quote:
Sharil, mummy berdoa supaya di panjangkan umur, di murahkan rezeki,
di berkati allah dan menjadi anak yang soleh dan di makbul kan segala hajat dan
cita-cita .....ameen .... I love you and miss you heaps























Quote:
    Roy Lazim>> thank you Roy tak sangka anak2 kita
    sekejap je besarkan, masih teringat masa dia orang kecil2 dulu, tak puas rasa
    nya

    Nik Shasha>> Thank you , doa auntie untuk Shasha juga, insyaallah


    Masriyah>> Thank you , auntie doakan bergitu juga kepada Masriyah, insyaallah

    MaDiha>> Terima kasih, moga2 di berkati Allah selalu,,,

    Nur>>Thank you Nur

    Mamasya>> terima kasih Mamasya memang ade dua anak teruna kat Malaysia tu, cuma
    Shasha aje kat sini,

    Mama Fami >> Terima kasih, memang lah auntie tersangat rindu dengan shaif dan
    sharil kat sana kalau dia orang tak datang next year, auntie balik.....hehehe , dah tak
    boleh tahan, rindu kat anak

    Yale>> love you and miss you, hope to see you soon, insyaallah," pada mummy
    gambar mana pun handsome "

    Hanieliza>> memang anak auntie dah besar2 yang abang dah 30+, mak dia dah
    tua pun tapi masih belum bermenantu

    Cek De Sam>> terima kasih semoga bergitu lah dan diberkati Allah

    Sabrina >> terima kasih Sabrina

    Ida>> eligible bachelor, best tau kalau berbesan, sebab Ida pandai masak
    hahaha sorry Ida auntie bergurau

    Jie-Jie>> terima kasih Jie-Jie, semuga segala doa2 kita sebagai saorang ibu
    diberkati Allah s.w.t. aminnnnn......

    Mamazieza>>Terima Kasih mama, biar lambat asal kan selamat, tu lah keluarga
    panggil Yale2 nak chocolate cheese cake, datang lah rumah auntie, leh Shasha, buat
    kan

    Daalia>> terima kasih kerana melawat page auntie, panggil saja auntie
    memang Daalia masih muda remaja, dari auntie, anak2 auntie dah besar2, Shasha
    pun dah 25 and abang2 dah pun dah (32,28)dari apa yang auntie lihat kat fp Daalia
    anak Daalia kecil2 lagi,comel dan handsome, ikut mama nya tu , terima kasih
    juga on behalf of Sharil, atas doa kawan2 di fp, semoga allah makbulkan, amennn


[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net