kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Sunday, 6-Apr-2008 05:55 Email | Share | | Bookmark
Gulai Ayam Pekat

 
 
Gulai Ayam Pekat kali pertama auntie masak, rasa nya lebih kurang rendang
sedap, tapi bukan rendang, kerana dia ada campuran jintan2, jadi bau nya wangi
recipe asal dari Mak lang ia nya,sesuai di makan dengan apa saja, auntie dah tentu makan dengan nasi putih, dan juga pada keesukan hari
auntie makan bersama2 dengan roti canai sebagai sarapan pagi, tiada kurang sedap nya
jika kita makan bersama2 pulut atau ketupat nasi. Selamat mencuba


Terima Kasih Mat gebu dan Mak Lang
























Gulai Ayam Pekat
Sumber : Mat Gebu & Mak Lang Azie

Bahan Utama
800 g ayam, di potong sederhana
4 biji kentang di kupas dan di cuci dan di belah empat dan di rendam
2 helai daun kunyit, dihiris halus
1 biji lemon, diambil juice
1 camca besar gula melaka (boleh di ganti dengan gula merah)
2 camca besar cili kisar
2 camca besar kerisik
1/2 cawan pati santan
1/2 cawan bawang goreng, diramas halus
Garam secukup rasa

Bahan Kisar
6 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
2 batang serai
3 biji buah keras
1 camca teh lada hitam
1 camca besar ketumbar
1/2 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan putih

Bahan Tumis :
Rempah untuk menumis (kulit kayu manis, bunga lawang,buah pelaga,bunga cengkih)
4 ulas bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris

Cara membuatnya
Cuci ayam, keringkan,gaul garam kunyit. Goreng sebentar dalam (3/4 masak) angkat.
Panaskan minyak. Tumis bahan2 tumis hingga naik bau
Masuk bahan kisar dan cili kisar, tumis hingga naik bau, dan pecah minyak.
Masukkan kentang, gaul, masak 5 minit dengan api perlahan.Masukkan ayam dan gaul rata, tuang sedikit air dan biar mendidih perlahan2.
Bila kentang lembut, masukkan santan, kerisik dan bawang goreng. Tambah gula melaka dan garam secukup nya.Masak hingga pekat, akhir sekali tuang juice lemon dan masukkan hirisan daun kunyit. Masak sekejap, setelah masak boleh lah di angkat.


Quote:
    Yangmazni>> Auntie pun sama, macam2 nak cuba, tapi tak juga
    cuba2

    Farah>> Thank you, auntie terpaksa masak, kerana tak banyak kedai makan
    kat sini, tak macam London, senang nak makan luar

    Rinnchan>> Boleh tahan juga rasa nya, bahan2 nya pun senang di dapat
    di sini

    Yullina>> Sama-sama

    Ida>> Bak sini pinggan

    Nora>> Insyaallah

    Niza>> Thanks Niza, comel nya Sofia, geram nya tengok

    Lee Lin>> mari sini makan dengan auntie

    Kak Leen>> terima kasih, memang gitu selagi tak buat asyik ingat aje

    Nik Shasha>> Susah, dan memang tak ade langsung, tapi yang ini auntie tanam kat
    hot house

    Nur>> Salam Nur, auntie juga selalu tegoda tengok masakan Nur, semua nya sedap2

    Cek De Sam>> cuba lah senang aje

    Mamasya>> Cuba jangan tak cuba

    Echa>> jauh sangat, kalau dulu tentu dah panggil, bonda pun rindu sangat
    dengan anakanda ku sorang ni

    Kak Ija>> alah, tu lah tak best tu jauh2 ni, tak dapat makan sekali

    srsfeqah>>boleh lawan dengan apa2 saja, roti pun menarik juga


Friday, 4-Apr-2008 08:31 Email | Share | | Bookmark
Kebun Sayur dan Buah2an

Cherry untuk jam
Tomato sampai kering
Berjenis2 tomato
View all 12 photos...
Di sini ada lah sebahgian kebun auntie yang tak seperti nya
tak lah macam kebun yang besar2an sampai boleh jual ke supermarket
tapi kebun ini hanya lah untuk keperluan keluarga sahaja, dan bukan lah
tangan auntie menjadi sangat untuk berkebun, ini ada lah mungkin kerana
cuaca yang sesuai dan juga sebahagian dari nya suami auntie yang tanam,
ada juga yang terpaksa di tanam di dalam hot house, saperti kunyit,halia,
daun curry dan ada lah sikit2 lagi.




























Quote:
    Masriyah>> memang rasa fresh, kalau sayur2an dan buah2an kalau
    kita tanam sendiri Mas tak tanam ke kat sana, emmmm cuaca tak mengizin kan agak nya ye

    Rani>> sebenar nya masa mula2 berbuah dulu limau nipis, tapi sekarang nampak nya
    dah macam limau manis pulak pelik

    Farah>> Thank you Farah

    Manje>> Yang merah di sebalik daun tu sebenar nya chili, Italian Chili,
    kali pertama auntie tanam, kata kawan auntie chili ni tak mati pokok nya, dan dia akan
    berbuah berkali2 so auntie tanam kat dalam hot house, yang kat luar maybe mati bila
    datang musim sejuk nanti

    Anis>> Thank you, nanti auntie tengok

    Ida>> Tak sejuk mana pun, cuaca dan tanah ni yang subur

    Mamasya>> Kena jaga juga, kalau tak banyak rumput

    Nur>> Terima kasih, bukan auntie tanam semua nya, suami pun sama2
    bertanam, kalau petang dia yang siram air kita tengok aje

    Zara>>Semua tanaman kat belakang rumah, tak lah besar kebun nya, hanya
    untuk keperluan keluarga aja

    boxhousestudio>> auntie hanya mengunakan baja biasa saja, saperti composed,
    factor tanah pun di masuk kira, auntie rasa tanah di sini subur dan cuaca agak baik

    Jie-Jie>> auntie pun sama kadang2 sampai tiada masa, suami yang rajin,
    siram air, baja ,kalau auntie sorang tak lah menjadi sangat


Thursday, 3-Apr-2008 07:20 Email | Share | | Bookmark
Pie Labu

 
 
 
Kalau bercerita pasal labu memang banyak nak di cerita kan kerana auntie
ada lah saorang yang suka makan labu, tak kira dia buat apa, sama ada di gulai
kan, di goring dengan udang, di pie kan, di lepatkan, di cake kan, dan apa2 lagi
auntie memang suka, apabila auntie pergi melawat fp Kak Rus, memang tak di nafi
kan lagi apabila nampak resepi LABU terus mencuba, tanpa
membuang masa , hampir auntie lupa semasa di dapur Kak Rus,
dia juga ada membuat kerepek labu, tapi sayang nya kata Kak Rus, yang dia tak
mendapat resepi yang betul untuk resepi ini kerana dia hanya membeli kerepek ini
di Thailand, bila balik buat menjadi cuma tak menjadi krispy, so kalau sifu2 masakan
tahu bagimana nak di krispy kan, tolong lah ye, peminat labu menanti, bagi auntie pula,
auntie dry kan dengan memakai fruit dryer, tapi tak tahu juga nak buat kerepek
ok lah, berbalik kepada pie labu dan ini lah pie labu yang auntie buat, rasa nya boleh
tahan.















Untuk resepi click




Quote:
    Nur>> Nur datang lah boleh makan bersama


    Farah>>Cuba lah buat Farah senang aje, misti banyak labu kat sana kan

    Zab>> Sedap Zab, cuba lah dengan butternut pumpkin

    Shafa>> Nanti auntie tengok terima kasih

    Masriyah>> tu lah kalau dekat emmm best

    Zara>> Hasil tanaman kat belakang rumah

    srsfeqah>> Betul tu apa2 saja sodap

    Lee Lin>>La la la labu

    Kak Leen>>

    Mamasya>> Masak lemak memang sedap, masukan udang kering atau udang hidup
    dan daun kunyit, lada hitam

    Shopforshoppers>> Terima kasih kerana sudi melawat ke page auntie, dan salam perkenalan


Saturday, 29-Mar-2008 11:35 Email | Share | | Bookmark
Sambal Ikan Salmon

 
 
 
View all 5 photos...
entah apa lah yang hendak di masak dengan ikan
hari ini, masak lemak dah selalu buat, curry baru last week buat,
asam pedas pun dah, baru terfikir buat sambal lah , bergini lah
rupa sambal ikan salmon dan sayur campur auntie




Ingredients (Resipi Asal Chef Che Siah Othman)

250 g boneless salmon
20 dried chilis
10 shallots
1 tbsp shrimp paste
125 ml tamarind juice
4 tbsp cooking oil
salt and sugar (to taste)
cornstarch

Method

Clean and dry salmon. Coat salmon with cornstarch.
Fry salmon until golden brown and crispy.
Heat the cooking oil. Combine remaining ingredients (dried chilis, shallots, shrimp paste, and tamarind juice). Cook ingredients in oil until fragrant.
Add coated salmon. Salt and sugar to taste.









Semua bahan2 dalam sayur campur ini ada hasil tanaman auntie dan suami di belakang rumah.
Cuma cendawan saja yang auntie beli dari supermarket.


Auntie tak letak resepi sayur campur kerana semua orang pun pandai masak
sayur campur, hanya ada sedikit bahan2 yang di tambah dan yang di kurang kan
(Auntie dah malas lah tu )





Quote:
    Nur>> memang bahagia kalau kita berjiran, hulur aje pinggan
    kita share

    Nik Shasha>> Alah cute nya Danial, dia makan ikan goring salmon tu
    good for him, tak de tulang

    Baba>> Salam Baba, lama tak dengar berita, auntie rasa ikan kembong
    lagi best, kerana lidah ni masih nak ikan di Malaysia, walau pun murah di sana, tapi
    mahal di mata auntie, alhamdullilah salmon banyak kat sini, dan harga nya berpatutan

    Linda>> Datang lah sini auntie masakan

    Mamasya>>Memang segar sayur2 tu, lupa nak ambil gambar kebun sayur tu, cuma ambil
    lebih kurang aje, sekarang dah autumn, dan mula sejuk, uncle dah petik kesemua nya, takut
    frost jadi kebun dah tak cantik nanti kalau ade auntie paste kan

    Jie-Jie>> Buat kata auntie kat Mamasya tadi, gambar kebun lupa nak ambil,
    but nanti nak tengok maybe ada sikit gambar, semua nya dah di petik, takut frost


    Mak Lang>>Itu lah masing tekak orang kan, auntie pun kurang suka
    sangat, tapi boleh lah makan, maybe tak banyak pilihan

    Cek De Sam >>Banyak tak ikan salmon kat sana ??

    Lee Lin>> boleh di kata kan suami yang banyak berusaha dari auntie


    Kak Leen>> bergitu lah nampak nya, tapi kat sini pun tanah nya subur, tanamanan
    senang menjadi

    Leen>>Memang happy tengok tanaman sendiri

    Mummy Jam>>

    Niza>> auntie belum boleh jadi guru masak, hanya untuk makan sendiri aja
    masih belajar, terima kasih kerana melawat dapur auntie

    Masriyah>> akan auntie cuba edit gambar kebun, insyaallah, kebun pun
    dah tak cantik, kerana dah autumn , sejuk

    Farah>> terima kasih nanti datang melawat ke page Farah, take care

    nn>> Auntie melawat ke page nn, alah best nya tengok gambar2 kat sana

    Abah Along>>Salam Abah, kalau abah datang auntie sedia kan ikan salmon hari2

    Kak Rus>> Tak lah auntie minat sangat, cuma kalau buat curry yang auntie suka

    Mama Fami>> Boleh tahan juga mama

    Sister Roy>> tu lah bila di masuk baru nampak warna warni sayur itu

    Soulha, Cairo>> Betul tu Sue, kalau mahal tak berbaloi nak beli, cuba aje ikan
    yang lain2, kat sini harga nya tak lah mahal, kerana banyak

    Zara>> tak ada tips pun, tanam macam biasa aje, tapi tak lah auntie tanam
    macam kebun sayur besar2an tu kan, cuma tanam apa yang nak makan saja, bercakap
    pasal terung auntie pun heran, pokok terong auntie berbunga tapi tak berbuah, jantan kut


Tuesday, 25-Mar-2008 02:52 Email | Share | | Bookmark
Silver Beet, Apple & Celery Juice

 
 
 
View all 5 photos...
Baru2 ini auntie tak berapa sihat, tapi macam malas nak jumpa doctor, ingat
kan faktur usia sakit sana dan sakit sini, seluruh badan sengal2 ish kenapa
kalau excersice sikit dah macam susah nak menafas, lepas tu di bahagian kaki sakit
berdenyut2, hati berkata kenapa ni, janganlah sakit2 menantu belum ada, apa lagi
mata cucu belum tengok, mula rasa terharu, tapi nampak nya berhari2 sakit
tidak juga baik, habis selepas berdegil tak nak pergi berjumpa doctor, terpaksa
lah nampak nya, bukan lah jauh sangat dari rumah untuk berjumpa doctor pergi juga,
mengalah, setelah di pereksa dan test darah dan test apa2 lagi yang mana patut
juga buat iron studies, rupa2 nya auntie kekurangan iron....bergini lah result yang di terima

Ferritin 7L
Iron 10
Transferrrin 3.8 H
Saturation 11 L

Minta maaf ye auntie tak faham tapi hanya dengar cakap doctor bergitu lah
jadi sesiapa yang membaca page auntie ni, dan pakar tentang ini jangan ketawa
kan auntie dan kalau ada nasihat2 berikan lah ,doctor kasi iron tablet
sekarang ini, hari2 lah makan ubat, di samping itu ada juga ubat yang lain kerana auntie juga
terpaksa makan Nexium daily, kerana auntie ada helicobacter, nampak nya sekarang
hari2 lah kena makan ubat, bergitu lah kalau dah berumur bergini, kita terima saja
segala dugaan dari Allah, hanya berusaha agar sembuh, insyaallah.

Ok berbalik ke entry kali ini, doctor menasihatkan supaya banyak makan
sayur dan buah2an, auntie bukan lah orang suka sangat makan buah2an,
jadi pagi2 sebelum serapan, auntie paksa kan diri untuk minum juice , yang di
di buat sendiri di sebelah pagi, ini ada lah satu2 juice yang auntie suka minum
selain dari buah2an yang terdapat di belakang rumah, dan bila supermarket ada
jualan murah cepat2 pergi beli


Silver beet, Apple & Celery Juice

INGREDIENTS


We used a green apple in this recipe, but you can use the colour of your choice.

1 trimmed silver beet leaf (80g), chopped coarsely
1 large apple (200g), cut into wedges
1 trimmed celery stalk (100g), chopped coarsely




METHOD


Push ingredients through juice extractor into glass; stir to combine.

Nutritional count per serving: 0.5g total fat (0g saturated fat); 460kJ (110 cal); 24.6g carbohydrate; 2.4g protein; 7.8g fibre













Silver Beet



Quote:
    Mak Lang>> Mula2 kata doctor bergitu lah, lepas tu dia buat
    study lagi, dia kata kurang iron , tentang juice ini tak lah sedap, tapi kerana di
    campur apple ok lah sikit rasa nya

    Soulha,Cairo >> Terima Kasih, auntie makan ubat, insyaallah akan
    sembuh, buah2an kat sini insyaallah sehari dua ni, bila datang musim sejuk nanti
    nampak nya kena beli lah

    Mama Fami>> Thank you Mama


    Kak Leen>> Bergitu lah nampak nya, hanya doa selalu, supaya sekurang2
    dapat bertahan, terima kasih Leen auntie pun berdoa supaya Leen sihat semula, auntie
    pula kena makan banyak kekacang kut pening

    Bonda Raqyn>> Thanks you, isyaallah auntie makan ubat hari2, rasa sihat sikit sekarang
    ni, dan auntie dah tengok entry baru bonda, datang lah tingga di sini dengan auntie, boleh auntie
    makan makan yang sedap hari2, dan cake semua di hias cantik

    Rinzura>> Terima kasih Rinz, bergitu lah selalu nya, yang dah tua ni nak tengok menantu,
    nak tengok cucu, dan nak tengok cicit

    Kak Ija>> Terima kasih, insyaallah, dugaan dari Allah, kita cuma
    berikthiar, semoga di makbul doa2, insyaallah

    Srsfeqah>> krup, krap, krup, krap apple pun sakit juga
    setelah makan ubat ni alhamdullilah sihat sikit rasa nya

    Lee Lin>> Nak kata apa lagi, sabor aje lah

    Zara>> Terima kasih

    Rozy>> Terima Kasih, kadang cuaca pun boleh jadi tak sihat

    Masriyah>> Thank you Alhamdulliah di sihat sikit rasa nya

    Rani>> itu lah mana nak larat makan sayur banyak2, so buat jus pulak

    Mamasya>> Isyaallah harap2 bergitu lah

    Jie-Jie>> Betul kata Jie-Jie, dulu auntie pun macam itu juga, tapi sekarang
    ni kalau tak makan ubat banyak susah .....dah berumur, terpaksa terasa kelainan
    badan tu dulu dan sekarang

    nn>> apple tu memang fresh, tapi kalau dah banyak tak tahu nak
    apa pula ye

    Ida>> Insyaallah nanti kita jumpa, kalau tidak Ida datang, kita jumpa juga

    Madiha>> Auntie pun kalau tidak di campur dengan apple tak larat nak
    minum, oleh kerana ada masam manis tu ok juga lah

    Kak Rus>> Auntie mesin daun dan batang2 sekali,

    Mummy Jam>> betul tu kalau jadi popeye susah lak auntie nanti


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net