kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Sunday, 3-Feb-2008 10:02 Email | Share | | Bookmark
Lopes

 
Kerana banyak pulut berlebihan masa raya dulu, takut pula rosak nanti,
jadi auntie terfikir2 apa nak buat, pulut kuning, emmm tak lah, fikir punya
fikir teringat lopes, ok buat lopes . Dan berberapa hari lepas auntie
melawat teratak Che Tam
thanks Che Tam kerana berkongsi resepi.













Lopes Pulut
(sumber dari CheTam)



Bahan kuih :
2 cawan pulut (basuh dan rendamkan)
2 cawan santan
sedikit garam
2 sudu perasa pandan (kerana auntie tak dapat cari daun pandan)
kelapa parut (auntie guna kan kelapa packet) yang moist

Cara.
1. Masukkan semua bahan kedalam loyang dan kukus .
2. Masak lebih kurang 1/2 jam satau sehingga masak.
3. Keluarkan dan masukkan dalam tudung botol nescafe yg telah dialaskan ngan pelastik.
4.Tekankan[kuat sikit] supaya pulut tadi mampat dan kemas.
5. Keluarkan [tarik pelastik alas dalam tudung tadi] dan gaulkan dgn kelapa parut tadi.
6. Hidangkan dgn air gula merah

Air Gula
2 buku gula melaka
1 cawan gula pasir
2 cawan air
daun pandan

Cara
Masakkan semua bahan sehingga pekat dan tapiskan.









Quote:
    Rani>> sekali2 ok juga, kalau selalu tak boleh
    manis

    Mamasya>> jemput lah kerumah auntie, boleh kita sama2 makan

    Lieya>> senang aje, lagi pun kalau macam kat tempat auntie
    semua kena buat sendiri, macam terpaksa lah, auntie pun sama kadang2
    fail

    Lee Lin>>a'ah lan rasa macam bulan puasa kalau buat lopes

    Mamaleen>> ha tu dia, auntie tangkap mama balik pintu
    tak nak masak kuih lopes ye

    Noor>> rajin dia kan, buat untuk sarapan pagi

    Mummy Jam>> auntie pun perasaan juga, kanak2 kurang suka
    selalu nya dia orang ambil air gula aje, lopes dia letak di tepi

    Cek De Sam>> ish senang buat lopes ni CeK De

    Sabrina>> memang kalau bulan puasa senang dapat lopes
    beli kat pasar kan

    NurBoleh Nur, nanti auntie ambil piring

    Mamasya>> terima kasih daun keladi kerana bagi hadiah kat auntie

    Mak Lang>> terima kasih mak lang kerana bagi hadiah, tak terbalas budi mu itu

    Srsfeqah>> "Lopez De Sequiera" tu pun lopes juga


Thursday, 31-Jan-2008 10:37 Email | Share | | Bookmark
Quick & Easy Banana Loaf

 
 
 
Entry kali ini Banana Loaf, auntie terjumpa recipe kat sabuah
Majalah, nampak nya recipe ini senang dan ringkas, dalam hati
kata cuba lah buat untuk minuman petang, sedap tak sedap lain
cerita, takut juga kadang2, maklum lah kita dah terbawa2 dengan recipe
di fotopages, yang bila cuba insyaallah menjadi , bila auntie cuba
recipe ini alhamdullilah menjadi....ini dia Banana Loaf


2 1/2 cup self raising flour (sifted)
1 cup caster sugar
2 medium ripe bananas (mashed)
3/4 milk
1/4 cup olive oil (auntie lebih kan sikit takut keras)
1 egg

Lemon Frosting

125g unsalted butter (chopped, at room temp)
3/4 cup icing sugar
1 tablespoon spoon lemon juice

1) Preheat oveb to moderately slow,
160 deg. Lightly grease a 14 x 21cm loaf pan and
line with baking paper.

2) In a large bowl, using an electric mixer, beat together
all ingredients until smooth.

3) Pour mixture into prepared pan. Bake for 50-60 minutes
or until golden and cooked when tested with a skewer. Cool
in a pan for 10 minutes before transferring to a wire rack to cool
completely.

4) LEMON FROSTING. Meanwhile, in a small bowl, using an
electric mixer, beat butter and icing sugar together until light
and fluffy. Beat in lemon juice. Spread frosting over cooled cake.











Quote:
    Mama Fami>> anak2 tak suka ye

    Nur>> auntie pun bergitu untuk minuman petang, dia merupakan roti
    pagi pun boleh

    Masriyah>> datang lah teman auntie makan

    Mamazieza>> boleh tahan lah

    Kak Rus>> tu lah sedap kalau ada lemon frosting , tapi auntie tak
    buat hari

    Lieya>> biasa lah kalau dah banyak2 tu termiss

    MamaLeenNak post, boleh kasi alamat

    Roy Lazim>> mari kita makan sama2

    Mummy Irdina>> ok lah juga, auntie tak jual

    Mamasya>> tu lah dia naik, gebu juga lah

    Lee Lin>> auntie setuju tu

    EeraNanti auntie datang, terima kasih


Monday, 28-Jan-2008 12:13 Email | Share | | Bookmark
Best Brownies (Shasha)

 
 
 
View all 4 photos...
Dah lama, dan dah berkali2 Shasha buat brownies ni, auntie yang tak ade masa
dan terlupa nak buat entry. Walau pun semua brownies cara nya hampir sama.
tapi dalam banyak brownies yang auntie dah rasa, yang ini memang sedap dan juga
ringkas. Di sini auntie nak berkongsi dengan kawan2 brownies yang anak saye buat




INGREDIENTS :
1/2 cup butter
1 cup white sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1/3 cup unsweetened cocoa powder
1/2 cup all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon baking powder

3 tablespoons butter, softened
3 tablespoons unsweetened cocoa powder
1 tablespoon honey
1 teaspoon vanilla extract
1 cup confectioners' sugar


Direction :

Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour an 8 inch square pan.
In a large saucepan, melt 1/2 cup butter. Remove from heat, and stir in sugar, eggs,
and 1 teaspoon vanilla. Beat in 1/3 cup cocoa, 1/2 cup flour, salt, and baking powder.
Spread batter into prepared pan.
Bake in preheated oven for 25 to 30 minutes. Do not overcook.
To Make Frosting: Combine 3 tablespoons butter, 3 tablespoons cocoa, 1 tablespoon honey, 1 teaspoon vanilla, and 1 cup confectioners' sugar. Frost brownies while they are still warm.








Quote:
    Cek De Sam>> senang sangat, Shasha dah selalu buat, kejap
    aje dah ready, and rasa dia pun okay

    Jie Jie>> sama dengan auntie, nak diet nak diet, tak juga entah bile

    Ida>> hehehe semua brownies pun best2 belaka

    Daalia>> itu lah yang terbaik berehat

    Mama Leen>> manisan kalau bersalut chocolate memang nya sedap

    Srsfeqah>> senang dan rengkas buat brownies ini, dan jangan biar terlalu lama kat
    dalam oven nanti dia keras, bila masak aje terus angkat

    Mamasya>> itu lah ramai peminat brownies ni, kat sini pun banyak
    yang buat, the oz suke

    Mak lang>> tu lah selalu tnegok page mak lang ade brownies, nanti auntie
    pun nak cube yang mak lang

    Emmil's Mummy>> tu lah auntie sebenar nya nak ke Jakarta, so sambil2 tu
    terus ke Bandung insyaallah, anak dah biasa pergi, tapi kalau tak dapat supir nanti auntie
    message, terima kasih kerana memberi info ini, maybe ye cari hotel kat bandung
    so tak payah berulang alik dari Jakarta, dengar traffic teruk

    Bonda Raqyn>> suka makan choccolate ye

    Madiha>> Boleh tahan juga lah sehari dua ni dia suka juga tolong
    ke dapur, lagi2 baking, mak dia rehat dan makan aje

    Abah Along >> terima kasih kerana melawat page auntie yang
    tak seberapa nya

    Cik Tun>> dah buat ye ok tak ????


Sunday, 27-Jan-2008 12:28 Email | Share | | Bookmark
Tassie Thai Community

 
 
Jelly dari Malaysia
26th January, hari Australia, selalu nya di musim panas bergini
"The Aussie" akan mengadakan bar be que, kawan baik auntie yang
menjemput kami sekeluarga ke rumah nya bersemperna Australian Day,
berasal dari Thailand, dan dia juga menjemput kawan2 nya turut serta
mereka juga berasal dari Bangkok, Cheng Mai, Pier (North Thailand)
South Thailand dan beberapa bahagian dari Negara Thai, hanya auntie
dan keluarga berasal dari Malaysia, so jika mereka beborak sesama
mereka auntie hanya , ,
tetapi....yang peting nya kalau perjumpaan bergini apa lagi makanan itu
penting, mereka membawa berjenis2 makanan, berbagai jenis ulam, herba
dan makanan yang lain semua nya pedas2 , dan tidak ketinggalan
pulut, nasi dan berbagai2 jenis mee, bergitu juga dengan manisan2, emmm.....
semua nya sedap2 belaka.........





































Quote:
    Mama Fami>> Sebenar nya dia orang ni suka berbual dengan
    bahasa dia orang sendiri, maklum lah jumpa sekali2 macam2 nak di cerita kan
    gitu lah yang se-eluk nya kalau menguna kan english sebagai bahasa international
    everybody happy

    Kak Rus>> tak salah tu auntie pun mengimbas kembali zaman2 silam
    makan buah keriang siap berebut2 lagi tapi sekarang macam lupa rupa pokok
    nya, tapi buah nya masih ingat sebiji macam blueberry


Saturday, 26-Jan-2008 11:03 Email | Share | | Bookmark
Mangoes with sticky rice

 
 
Pulut yang baru masak
View all 4 photos...
Entry masakan auntie kali ini, ia lah masakan Thai,
dah selalu sangat makan pulut secara kita orang Malaysia
so auntie berubah ke cara orang2 Thai memasak pulut
sebagai manisan, ia itu pulut dengan mangga, , kerana
harga mangga yang murah , yang besar A$1.50 ke A$2.00,
hari2 kita makan mangga, jadi dapat lah idea untuk
membuat masakan ini, resepi dari sabuah buku masakan
auntie (buku lama)







Sticky Rice

200 g glutinous (sticky) rice (Beras Pulut)
water for steaming

Soak overnight, wash several time, drain.
Put rice in the steamer and steam for 45 minutes
until rice is tender and translucent. Remove from
heat and fluff up with a fork.



375 g freshly made cooked stickly rice ( see recipe )
1 cup (250ml) thick coconut milk
4 tablespoons sugar
2 teaspoons salt
4 tablespoons coconut cream
roasted seasame seeds, to garnish
Ripe mangoes, peeled, halved.

Make sticky rice according to recipe, place
in a bowl and set aside. In a saucepan over medium
heat, bring coconut , sugar, salt to boil, lower heat
and simmer until milk thickens, about 4=5 minuts.

Pour mixture carefully over sticky rice, fluffing up rice
with a fork and allowing coconut mixture to trickle
through but not "drown" the rice (otherwise it becomes
too gluggy and you lose the lovely translucent quality
on the sticky rice)

Allow rice stand for 10 minutes, and turn out in
a mound on a serving platter. Garnish with a thick
coconut cream sprinkled with sesame seeds.

Slice mangoes and arrange around the mound
of sticky rice. Alternatively, make individual servings
of sticky rice and mango slices.













Quote:
    Masriyah>> auntie pun bergitu, tengok berapa2 kali buku recipe
    tu tapi tak buat pun lama juga lah baru nak cuba

    Rani>> gambar tu macam tak terang sangat, tapi boleh lah

    Mama Fami>> Sawadikaaaaaaaaa

    Shasha>> emmm, pulut dengan ikan kering itu lah yang auntie pun suka,
    yang ini okay okay saja, makan pulut kalau manis auntie kurang sikit, dengan sambal
    pun best, kat sini kalau kedai makan Thai pun jarang ade pulut mango bergini

    Jie Jie>> emm pulut ni makan dengan apa2 pun sedap, tapi selalu selepas
    makan pulut (kalau terlebih lah) badan macam lemah aje

    Daalia>> tu lah auntie agak yang Daalia berpantang eluk lah bergitu

    Mama Leen>> Betul tu kalau tak cuba tak tahu

    Mamasya>>ye ke kat Perlis pun ade, ia lah bayak orang kat Perlis
    tu pun pandai berbahasa Thai, dah dekat kan

    Sister Roy>> boleh tahan juga untuk buat manisan

    Bonda Raqyn>> memang makanan dari Thai, sedap gilerrrrr

    Kak Rus>> sama lah orang kat sini selalu kena berjaga2 apa yang
    di makan, selera tu sedap aje


[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net