kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 3-Apr-2007 02:52 Email | Share | Bookmark
Stew Ayam (Shasha masak)

 
 
 
Hari ini Shasha masak, auntie jadi permerhati
alhamdullilah ade anak perempuan sorang ni, boleh
mak dia berehat sambil tengok ........
"Days of Our lives" and "Young and Restless"

Untuk membuat Stew Ayam
Bahan2 nya


Bahagian A

2 helai daun salam
1 biji bawang besar di kisar
10 biji lada hitam 1 batang kulit kayu manis

Bahagian B

2 cmb sos tiram
2 cmb kicap soya cair
2 cmb kicap soya pekat
1 cmb mentega
3 cawan air
2 cmb sos HP
garam secukup rasa

Bahagian C

1 biji bawang besar di potong bulat
2 biji ubi kentang saiz sederhana - di potong kecil
2 biji tomato saiz sederhana - di potong kecil
1 ekor ayam di potong kecil
2 batang carrot di potong kecil

Cara membuat nya

1) Panas kan mentega di dalam kuali
Apabila cukup panas masukan bahagian A goring sampai naik bau.
2) Masukan ayam dan goring sehingga 5 ke 10 minit.

3) Kemundian masukan bahagian B dan rebus sehigga mendidih.

4) Masukan bahagian C dan masakan selama lebih kurang 1/2 jam lagi
atau sehingga ayam dan ubi kentang empuk.

5) Kacau dari masa ke semasa sampai masak

Campurkan sedikit tepung jagung jika kuah nya terlalu cair.








Quote:
    Mama Fami>> cube lah versi Shasha mana tahu kalau2,
    Mama suke tak lama lagi Fatin pulak lah tolong mama dia, kejap je
    dia orang ni besar, macam tak sedar kan, mama dia boleh pergi berjogging

    Shasha>> mummy kasi lima bintang, memang sedap kalau anak
    dia masak, thanks sweetheart



    Eena>> thank you kerana melawat page auntie, dan salam
    perkenalan, kebun auntie tu cantik masak musim panas aje, datang winter dah tak
    cantik lah, musim buah dah habis


    Mommy d&d>> cube lah ye, senang aje, daun salam tu bay leaves cuma
    kat sini daun nye kecil dan yang kat Malaysia tu daun nye besar, HP sauce banyak kat super
    market tapi kalau tak ade tak yah lah, alright aje

    Ida>> anak dara auntie dah besar, tu lah dah boleh tolong, alhamdullilah
    sehari dua ni, selalu tolong mak dia kalau balik bercuti

    Jie Jie>> eluk lah kalau ada tanam daun salam ni, auntie pun ade juga
    dan auntie guna yang fresh dari pokok, banyak kegunaan nya saperti rendang,
    daging goring, dan sebagai nye

    Eena aunty tak active YM cuma MSN aje, hantar email kan Private message
    nanti aunty add kan


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net