kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 1-May-2007 07:27 Email | Share | Bookmark
Mee Goring Mamak

 
 
 
Hari2 beractiviti saja, bebalik kita ke acara asal
MEMASAK, acara ini juga yang menarik, kerana
lepas tu boleh makan. Oleh kerana terkenang akan
mee mamak semasa MSA ada kan Mamak Nite
auntie pun dah tak sabar nak makan mee, kerana
keenakan hari tu, jadi mula lah nak buat sendiri


Ini dia bahan2 nya

4 sudu makan minyak masak
1 kilo mee kuning
2 ke 3 sudu lada kering
sedikit bawang merah
sedikit bawang putih
sedikit daun kucai
sedikit daging yang telah di rebus terlebih dahulu
sedikit tauhu goring
kicap secukup rasa
cara nya

mee di cucur air sedikit
Panas kan minyak, dan tumis kan bawang putih, dan bawang merah
hingga naik bau, masukan lada kering, dan goring lagi sampai pecah minyak
masukan mee kuning dan kacau sebati, kemundian masukan daging rebus,
daun kucai, dan tauhu goring.

Peringatan:

Jika auntie goring mee auntie tidak
pakai garam, kerana mee kuning selalu nya
sudah di taruh garam, jadi hanya mengunakan
kicap sahaja .




Quote:
    Linda >> kesian auntie dengar, nanti kalau kita berjumpa
    kita masak sama2 macam dulu ok, you take care

    Jie Jie>> agak nye Jie Jie tak berapa sihat sangat ye, kerana tak
    boleh makan mee tu, auntie doa kan agar cepat sembuh ye, dan auntie belum
    buat nasi kerabu lagi, sedap tu kan

    Za>> apa kabar, lama tak dengar berita, tu lah kalau dekat best kan

    Jeff>> auntie lupe bab sotong tu yang, nasib baik Jeff ingat kan, lain kali
    auntie masukkan

    Cik Lela>> cube lah buat senang aje, auntie gunakan mee fantastik, yang di
    beli di Wollies or Coles

    Strozze>> nampak menarik dalam gambar, rase saye tak tahu

    RosLeenda>> misti lah sedap mee goring yang Leen makan kan, cara
    kedai mamak masak tu lain, sambal yang di orang masukan tu menarik, tapi
    kalau dah tak ade kedai mamak yang macam ni pun boleh lah

    IdaIda>>


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net