kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 17-May-2007 10:56 Email | Share | Bookmark
Pan Cake with Blueberry Sauce

 
 
 
 
Hari ini buat pancake untuk sarapan pagi
pancake ini sebenar nya ia blueberry pancake
tetapi kerana auntie tidak berapa suka pancake
yang di campurkan dengan blueberry, jadi auntie
buatkan plain pancake dan blueberry di buat sauce










Ingredients

3 cups all purpose flour
3 tablespoons white sugar
3 teaspoons baking powder
1 1/2 teaspoons baking soda
3/4 teaspoon salt
3 cups buttermilk
1/2 cup milk
3 eggs
1/3 cup butter, melted

Directions

1. In a large bowl,combine flour,sugar,b/powder.b/soda,and salt in
a separate bowl,beat together buttermilk,milk,eggs and melted butter.
Keep the two mixtures separate until you are ready to cook.

2. Heat a lightly oiled griddle or frying pan over medium high heat.

3. Pour the wet mixture into the dry mixture, using a wooden or fork
to blend. Stir until it just blended together. Do not over stir. Pour
or scoop the batter onto the pan,using approximately 1/2 cup of each
pan cake. Brown on both sides and serve hot with blueberry sauce
or maple syrup, or honey, or plain butter.







Pan Cake

Bahan2 nya

3 cawan tepung serbaguna
3 sudu besar gula castor
3 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu kecil baking soda
3/4 sudu teh garam
3 cawan buttermilk
1/2 cawan susu segar
3 biji telor
1/3 cawan mentega (yang telah di cairkan)


Cara nya

1. Campurkan tepung,gula,baking powder,baking soda dan garam.
di dalam mangkuk yang berasingan pukul buttermilk,susu,telur dan mentega.
Jangan di campurkan kedua2 bahan ini sehingga sampai masa untuk di masak.

2. Panas kan kuali di atas api yang sederhana.

3. Campurkan kedua2 bahan di atas tadi, dengan mengunakan senduk
kayu, kacau hingga sebati, jangan kacau terlalu lama, setelah sebati
masukan lebih kurang 1/2 cawan pancake, ke dala kuali yang telah
di panaskan tadi. Masak sehingga kekuningan.

Sedap di makan ketika masih panas bersama sauce blueberry/maple syrup/
honey/atau butter.


Sauce Blueberrry

1 cawan blueberry
1 cawan gula
dan secubit garam

di masak di atas api yang sederhana, apabila
separuh masak, masukan ke dalam food precessor
dan process sampai halus dan di masak semula selama
10 minit.



P/s
Auntie gunakan fresh blueberry, jika tidak dapat yang fresh
boleh di gunakan yang di dalam tin.






Quote:
    Mama Fami>> Absolutely, no problem at all....

    Ainun Selamat berkenalan

    Ida>> terima kasih

    Jie Jie>> memang auntie berapi2 kat sini tengok kerang tu,tak
    sabar nak balik, nanti jangan lupa kasi alamat kedai kerang tu ye, nampak nya
    nak kena buat trip ke Kesang, btw kat mana Kesang ni, Melaka ke Ganu, terima kasih
    Jie Jie

    Napie>> thank you kerana singgah di fp auntie

    Rinnchan>> terima kasih, auntie rasa apam tu tak menarik sangat,
    tapi kalau cik gu kata ok , ok lah agak nye , pancake ini biasa aje , cuma dah
    ade blueberry tu,buat aje lah

    Fadzlie>> ye ke bau sampai sane, dia balik kampung kut

    Rose>> kalau kat tempat auntie ni senang nak cari, boleh dapat kat
    supermarket

    Rose>> boleh aje, cuba lah, tadi auntie gi supermarket nampak sour cream
    teringat kat Rose


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net