kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 21-May-2007 07:25 Email | Share | Bookmark
Cik Mek Molek

 
 
Untuk minum petang ini auntie buat cik mek molek,
teringat kalau bulan puasa selalu juga auntie ke
pasar Ramadhan beli kuih muih, dan selalu nya tak
lupa beli cik mek molek, ini bercerita masa kat Malaysia
kat sini kena masak sendiri, kalau tidak tak makan
elok juga lah jadi rajin sikit

Cek Mek Molek

300 g ubi keledek ( di rebus)
50 g tepung gandum (auntie guna kan lebih sebab keledek terlalu lembut dan berair)
50 g gula pasir ( auntie guna kan 30g sahaja kerana itu pun berlebih)
Minyak memasak (deep frying)
secubit garam

Cara membuat nya

1) Lecekkan ubi keledek
2) Masukan tepung gandum gaul rasa sampai kental. Masukan air sedikit jika perlu.
3) Bentuk doh menajdi bulat dan rata kan sedikit di tengah2,
4) Masukan 1/2 camca teh gula kebahagian tengah dan bentukan
semuala menjadi bujur telur.
5) Goreng kuih sehingga kuning.








Quote:
    Yang Mazni>> gambar kelabu sikit, sebab tak check, bila
    dah download baru perasan, nak ambil lagi dah habis masuk perut

    Mama Fami>> thank you

    Jie Jie>>Terima kasih kerana bagi tahu auntie, lain kali auntie tirus kan
    sikit, auntie tak perasan tentang itu, thanks again

    Ida>> emmmm teringat kat Daud Kilau...ape kabar dia kan dah lama
    tak dengar cerite, gelek dia tu yang manarik


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net