kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 21-May-2007 08:31 Email | Share | Bookmark
Worcestershire Sauce

Untuk membuat sauce tidak lah susah, selalu nya kita beli kat kadai
aje, tapi kalau rajin boleh lah buat sendiri, dia selau di gunakan dalam
masakan saperti stew, straganoff grill daging dan berbagai lagi kegunaan nya.

Cara membuat nya

500 g tomato buah
2 biji apple (auntie guna kan apple yang size besar.. granny smith)
kalau tak de apple biasa pun boleh
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
4 litre brown vinegar
1 tin treacle
500 g gula merah
2 camca besar bunga chengkih
2 camca besar mixed spice
1 camca besar curry powder (mild)
1 camca besar mustard
2 camca besar papercorns (kalau tidak dapat tak mengapa)
2 camca besar garam
10 cili kering

Cara nya

Bersihkan buah tomatoes, apple, bawang besar dan bawang putih
Masukan rempah2 dan separuh dari cuka tadi
Masak dalam 1 jam di atas api yang sederhana
Masukan gula,treacle and cuka yang lebih tadi dan masak lagi
lebih kurang 2 jam.


Note: Boleh di gunakan separuh bahan2 diatas jika
terlalu banyak.







.
Quote:
    Mama Fami>> itu sudah tentu, sebelum mama minta auntie
    dah kasi

    Eena>> Insyaallah Eena

    Jie Jie>> soalan cepu mas .....Treacle tu macam golden syrup rupe nya, juice from sugar cane (I think) kire ibu gule lah ye

    Za>> ape kabar?? lama tak jumpe, kalau ade stock Za datang akak bagi ye

    Ida>> ni boleh buat business ni, customer dah ade


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net