Want your
own Fotopage?







 
kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 23-May-2007 11:30 Email | Share | Bookmark
Mini Popiah (Mini spring roll)

 
 
Auntie memang suka buat mini popiah
tapi kat sini tak dapat di cari kulit popiah
yang saiz kecil hanya yang besar, jadi
tak lah mini sangat. Dan inti nya auntie
buat kan serunding udang kering. Ini lah
bahan2 untuk membuat serunding udang
untuk mini popiah


Bahan2 nya

3 sudu besar udang kering (di blend halus)
3 sudu cili kering yang telah di blend halus
3 batang serai di hiris halus
5 ulas bawang merah yang telah di blend halus
3 ulas bawang putih
1 biji kelapa (auntie gunakan kelapa packet)
1/2 sudu kunyit serbuk
dan garam (jangan lebih garam sebab udang kering dah masin)
sadikit minyak untuk menumis


Cara nya

Panas kan minyak, dan tumiskan bawang putih,merah
bila bawang telah kekuningan masukan cili kering masak
sampai naik bau atau pecah minyak, kemundian masukan
udang kering, kelapa, serai dan di kacau sampai kering.

Bila sudah masak di angkat dan sejukan.

Sediakan kulit popiah, dan potong 4
dan masukan inti serunding dan di
gulung saperti membuat popiah biasa
dan di gamkan dengan air supaya tidak
terbuka. Kemundian di goring di atas
api yang sederhana.







Quote:
    Jie Jie>> makan sambil2 berehat tengok Astro

    Mama Fami>> emm....nanti auntie fikir, be back with answer soon

    Rfah>> elok jamu mata, boleh jaga badan, tak macam auntie jamu dan
    makan

    Ida>> sungguh menarik komen Ida, auntie ketawa kat sini, memang
    betul tu kalau raya memang ini lah yang orang paling suke, tapi nak mengentel
    nya ish, kena banyak besabar

    Mamazieza>> thanks you mama kerana melawat page auntie, bagus juga
    ni dapat kuih raya sebalang, bulan puasa tak boleh marah, nanti batal puasa, bergurau
    aja mama


[b][i]Yati: Minta maaf, auntie tak pasti kenapa inti popiah Yati jadi pahit,
dah puas fikir [/list][/quote]



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net