kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 2-Jun-2007 08:40 Email | Share | Bookmark
Mussels Berapi ( resepi asal kerang berapi)

 
 
Ini dia mussels berapi auntie, minta maaf ya, Jie Jie auntie tukar
ke mussels, kerana tidak dapat mencari kerang buk, air nya terlalu
sejukkks, kerang ngak mau idup di sini, terpaksa di tukar ke mussels,
walau bagaimana sekali pun, bisa di atur, tetap mahu mencoba,
ngak mau ketinggalan ..........
wow bila di cuba enak sekali, pasti akan di buat siaran ulangan
bila anak gadis balik nanti terima kasih ibu, kerana berkongsi
recipes angkuk2 tu ya, akhir nya menjadi keyataan, sungguh bijak
Ibu Jie Jie, dan juga minta maaf kerana terlupa untuk merakamkan
aksi2 mussels, sesudah di masak baru ingat

Kawan2 ini link empunya recipe asal( http://juariahhjyunus.fotopages.com/)













Recipe

1 Kilo kerang (auntie guna mussels)
5 ulas bawang merah (di blend)
4 ulas bawang putih ( di blend)
1 labu bawang besar (di blend)
7 tangkai cili kering (di blend)
3 tangkai cili merah (di blend)
8 biji cili api kalau nak berapi-api boleh tambah (di blend)
3 batang serai di racik halus (kalau nak lebih no problem)
3 helai daun kunyit (di racik halus)
1 biji telur (di pukul sampai hancur)
1 1/2 sudu tepung jagung (untuk pekat kan kuah)
sedikit sos tiram
sedikit air
garam secukup rasa
gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara

Tumis bahan yang di blend sampai naik bau
Masukan hirisan serai dan kacau lagi
Masukan hirisan daun kunyit. Kacau lagi.
Masukan telur, kacau lagi sampai masak.
Masukan sedikit air anggaran kuah, dan garam secukup nya.
Masukan gula dan kacau lagi.
Masukan tepung jagung dan kacau.
Akhir sekali masukan mussel/kerang . Kacau sampai masak.


Quote:
    Mama Fami>> tu lah bomba kena kerja kuat selalu summer
    bush fire, sekarang winter pun kena standby

    Rinnchan>> sekali sekala makan mussels sedap juge lah.auntie selalu
    juga buat chili mussels but yang ini lagi berapi dan best

    Mommy d&d>> tu lah kalau susah dapat tu memang teringin kan
    macam auntie teringin sangat kerang


    Ida Isk>> tu lak kan jauh, kalau dekat dan berjiran kan ke best,
    boleh tukar2 lauk

    Zab>> sama lah dengan auntie kat sini nak yang podeh aje, kalau tidak
    tak boleh makan

    Za>> berapi-api lah kat Burnie nanti, bagus juga winter2 ni panas sikit

    Bonda Raqyn>> datang lah rumah auntie boleh kita masak dan makan bersama2

    Zakiah>> salam perkenalan, terima kasih kerana sudi singgah ke fp auntie
    Zakiah tinggal di mana?? tu lah kan kalau keluar dari Malaysia memang susah nak
    dapat kerang, kempunan, tapi nak buat macam mana dah nasib,musim sejuk kat sini dah
    tak ade ape dah kat garden

    Kamariah>>tulah, auntie ingat nak cube dengan oyster atau scallops pulak
    walau ape pun tak boleh lah nak lawan kerang kan

    d0d>> Thank you


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net