kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 10-Jun-2007 08:11 Email | Share | Bookmark
Masak Lemak Labu

 
 
Makan tengah hari ini auntie buat masak lemak labu
ini adelah hasil tanaman auntie, memang labu kat sini
berbagai2 bangsa dan nama, butter nut sedap juga,
cream pumpkin, jap pumpkin dan banyak lagi, yang
paling auntie suke ia lah Jap pumpkin yang banyak di
export ke Jepun tu lah agak nya di panggil Jap pumpkin,
Jap pumpkin sangat sedap di buat ape saja, masak lemak.
cake,scones, lepat dan tepung talam, serawa atau pengat,di bawah
ini auntie rakam gambar masak lemak labu di makan bersama
ayam goring dan sambal belacan


Masak Lemak Labu (Cara auntie)
Bahan2

Labu di potong kecil
santan
sedikit ikan bilis atau udang hidup, atau udang kering
cili padi atau cili besar
bawang merah
daun kunyit atau daun basil
dan sedikit lada hitam
garam secukup rasa


Cara memasak

santan cair di masak terlebih dahulu
bersama2 dengan bawang, labu,
cili masak atau cili api,ikan bilis
atau udang tadi sampai labu
masak, dan kemundian masukan
lada hitam,daun kunyit dan basil
serta garam dan santan pekat, kacau
lebih kurang 15 minit, boleh lah di angkat










Quote:
    Kamariah>> memang kegemaran auntie, suami pun suka,
    tapi masuk aje kat grill dan di rinjis olive oil, kemundian dibuat makanan sampingan
    terutama di waktu makan malam

    Shasha>> memang kegemaran ketiga2 anak kesayangan saye

    Mama Fami>>memang hobby auntie bercucuk tanam, labu sangat senang
    di tanam, tak susah nak jaga2 sangat,


    Ujie>>memang lagi2 kalau perut dah lapar

    Bonda Raqyn>> tu lah menjadi pulak labu kat sini, ish best betul
    tenguk bila buah dah keluar tu

    Zab>> tak pe silap pun auntie faham, terima kasih kerana selalu melawat
    page auntie

    Ida Isk>> tu lah ingat nak buat pengat, sedap kan kalau dapat
    labu yang bercreamssss, buat ape pun menarik

    Za>> sambal belacan misti ade, kalau tak de tak menarik makan dengan
    lemak labu

    Cik Bawang>> salam perkenalan, ye ke labu macam ni banyak kat S Korea,
    tinggal kat sana ye?auntie suke Korea lagi2 movie2 and Drama2 yang menarik


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net