kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 19-Jun-2007 10:23 Email | Share | Bookmark
Boston Cheese Cake

 
 
 
 
Dari pada duduk dan berehat kerana cuaca sejuk
auntie cuba berfikir, entah ape lah cake yang nak
buat hari ini, dah boring dah buat cotton cheese cake,
so auntie pun cuba buat Boston Cheese Cake, ini lah
dia rupa Boston Cheese cake auntie. Tak berapa
eluk sangat sponge cake yang kat bawah tu, tapi boleh
lah, rasa nya boleh lah


Boston Cheese Cake

450 g Cream Cheese - softened
15 g cornflour
30 g flour
150 g Castor Sugar
4 large eggs separated
125 g evaporated milk
Pinch of Salt

For sponge Cake

4 eggs separated
125 g sugar
4 tablespoons flour - sifted
Pinch of salt

Method

For Sponge

Beat eggs yolk and sugar till stiff fold in flour
Beat egg white till soft peak and fold in yolk mixture
Beat in lightly buttered or lined tin in preheated oven 170 deg
till firm remove and let cool.

For Cream Cheese

In a large bowl, whisk 110g sugar,cream cheese,milk and yolk
till light and fluffy.In another bowl beats eggs white and remaining sugar
till soft peak. Lightly fold in the yolk mixture, Then fold in the dry ingredients
pour batter onto cooled sponge base. Spread evenly and bake in" bain marie "
at 175 deg .Cool cake thoroughly and chill before serving.













Note:

Recipe asal from my very very good friend
back in Kuala Lumpur, Teacher "Irene" (CEC) Subang Jaya
Thank you Irene (miss you)



Quote:
    Mama Fami>> hajat di hati nak menolong, kesian nya,
    kena penyakit bergitu, tapi ape kan daya, jauh sangat,jangan tak tahu
    orang kat sini selalu di landa penyakit yang sama...

    Jie-Jie>> Tak pe lah bila ade masa nanti boleh cuba, dan auntie
    doa kan Jie-Jie menempuh dugaan Allah dengan penuh kesabaran, insyaallah

    Ida>> Tak payah pergi Boston lah Yang, kita makan cake dia cukup lah

    Kamariah>>kalau nak tungguuu, nanti auntie potong

    Mak Lang>>


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net