kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 2-Jul-2007 09:15 Email | Share | Bookmark
Pandan Chiffon Cake

 
maaf ye terlalai sibuk tengok HEROES
Auntie sebenar nya dah lama nak buat Chiffon Cake ni
auntie dapat resepi ni dari page Roy Lazim, banyak yang menarik
dari page Roy, tapi belum sempat lagi nak cuba, semalam auntie
cuba chiffon cake ini menarik.



Bahan A

6 biji kuning telor
2 camca besar Pandan juice( tak letak pun sebab tak ada daun pandan fresh)
150 gm. pati santan
1/4 camca teh garam
4 camca besar minyak jagong
1 sudu teh Pandan Paste
1/4 camca te perwarna hijau
80 gm. gula castor
140 gm.tepung cake (auntie gunakan self raising)

Bahan B

6 biji telur putih
1/4 sudu kecil Cream of Tartar
100 gm. gula castor

Cara nya
(1) Campurkan semua Bahan2 A, dan kacau hingga sebati.
(2) Pukul telor puith bersama2 cream of tartar dan masukan gula castor
sedikit demi sedikit, guna kan high speed sehingga telor putih menjadi
kental.
(3) Campurkan Bahan2 A dan B sehingga sebati.
(4) Masukan kedalam dulang pembakar chiffon cake, dan bakar dalam ketuhar 170 deg
lebih kurang 40 hingga 45 minit atau sehingga masak.
(5) Setelah masak keluarkan dari oven, dan terbalikan acuan cake, setelah cake
betul2 sejuk baru keluarkan dari acuan.



















Quote:
    Jie Jie>>Boleh tahan

    Lie>> auntie pun suka cake

    Bonda Raqyn>> memang sedap

    Mama Fami>> auntie guna paste pandan aje

    RosLeenda>> pokok limau auntie baru tiga tahun, dah
    3 kali berbuah, musim panas baru lalu dapat 40 biji

    Roy Lazim>> terima kasih kerana berkongsi resepi

    syawal-echa>> nanti bonda buat sebiji untuk anakanda ye, insyaalah,
    kita akan berjumpa tidak lama lagi

    Mak lang>> cuba lah mak lang simple aje

    mommy d&d>> ye ke Damia suka kek ni kalau dekat dengan
    auntie boleh kita share, tapi tak pe nanti mommy dia buat


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net