kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 8-Aug-2007 11:35 Email | Share | Bookmark
Kole Kacang (Rashi)

 
 
Setelah puas berjalan dan makan angin, berbalik auntie ke motif
asal fotopages auntie, ia itu masak2 dan makan2 , lama
sangat rasa nya tak buat entry masakan, walau pun masak nya
hari2, selepas auntie pergi ke BBQ KULN Tas, auntie dah tak boleh
berfikir masakan lain, koleh kacang bermain2 di kepala setiap masa
orang yang dapat menolong auntie ia lah Rashi, dia lah pembuat
Koleh Kacang yang sangat lazat pada hari itu, jadi sebelum terlambat
oleh kerana Rashi dah nak balik ke Malaysia tidak lama lagi, auntie
minta dia datang ke rumah untuk menunjukan cara2 membuat koleh
kacang, ini lah dia rupa nya kuih koleh kacang :









dengar cerita Rashi, dia dapat resepi koleh kacang dari
fp ( http://fazizaid.fotopages.com/?entry=949144)
tetapi banyak juga yang Rashi tidak berapa pasti
dan dia bertanya kepada ibu nya di Malaysia, walau
bagaimana pun auntie mengucapkan ribuan terima
kasih kepada Rashi dan tak lupa kepada Fazi kerana
berkongsi resepi kuih tradisional ini


Kuih Kole Kacang

100 g. brown sugar
200 g. granulated sugar
200 ml. water
200 g. green bean flour
400 ml. water
500 ml. thick coconut milk
1/4 teaspoon salt
500 ml. thick coconut milk (for tahi minyak)
oil to grease tin

1. Bring to the boil brown sugar, granulated sugar and 200 ml water till all the sugars have dissolves. Leave to cool.
2. Combine flour, water, thick coconut milk and salt till smooth. Strain into a wok.
3. Stir over low heat till mixture is thick and cooked.
4. Grease a square 22 cm. tin with oil. Pour the mixture on top, then flatten it with a banana leaf or the back of a spoon.
5. Leave to cool before slicing kuih
6. To prepare tahi minyak: Stir thick coconut milk over low heat for 1 hour or till it turns to oil. The brownish residue that is formed is called tahi minyak.
Sprinkle the cooled kuih with tahi minyak, then cut into slices.















Quote:
    Rashi memang sedih bila auntie tengok gambar Rashi ni
    kerana Rashi dah nak balik, dan auntie akan selalu mengingatkan Rashi dan
    kenangan2 manis kita bersama2 di perantauan, please take care and I love
    you , may Allah bless you always


Quote:
    RosLeenda>> ye lah kan kalau nak makan sorang beli aje lah
    lah, macam auntie tak de pasar malam kena lah buat, kalau balik KL , nampak nya pasar
    juga lah

    Madiha>> auntie pun sama ke pasar ramadhan juga kalau bulan puasa, ish
    ye ke tepung kacang lain pun sedap, good idea tu, rasa macam nak cuba ni

    Roy Lazim>> sama lah dengan auntie apa2 dari kacang,
    sangat lah auntie suka

    Mama Fami>> Oooooo, sama lah dengan auntie I loveeeee kole kacang too,
    auntie tau kenapa mama tak makan kole kacang lagi kat sana, kerana telalu banyak
    kuih yang nak makan kat sana, betul tak ????

    Masriyah>> tu lah boleh buat sendiri kan, tapi kalau kat kampung
    selalu pun ade jual kat pasar2, tak de problem kalau nak makan

    Mamasya>> ye ke best nya kalau pergi jamuan ade kueh tradisional kan


    Jie Jie >>ye ke, kat Melaka tak de kole kacang, auntie ingat kat Melaka
    banyak orang jual kuih bergini

    Fazizaid>> terima kasih kerana berkongsi resepi, auntie pun nak cari juga
    buku masak tu, susah nak dapat buku masak yang menjadi kan

    Rfah>> ye ke , sedap kan kuih yang di buat dari tepung kacang bergini

    Kamariah>> tu lah kan, nak buat macam mana, dia orang kena balik,
    dah lama2 bercampur dengan dia orang tu dah sayang macam anak sendiri, tak pernah makan
    ke kole kacang, best tau cuba lah

    Rashi>> mana ade, cantik sangat gambar tu

    Marsita>>Kalau boleh memang auntie hantar kat Jepun

    Anna>> auntie blend kacang hijau tu, kerana tepung dah siap susah
    sangat nak cari






































































View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net