kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 16-Sep-2007 08:54 Email | Share | Bookmark
Sambal Belacan Special

 
 
Auntie selalu kalau masak, tak ketinggalan sambal
belacan. Sambal belacan kali ini auntie dapat resepi
dari Jie-Jie, kebanyak kan masakan dari Jie-Jie memang
auntie suka, masakan kampung, sedap dan menyelerakan

Cara membuat sambal belacan special

Sadikit cili merah
sedikit cili api
sedikit cili hijau
sedikit cili kering yang telah di rendam dengan air panas
sedikit bawang merah di goring
sedikit bawang putih di goring
sedikit bawang besar di goring
sedikit hirisan nenas masak (nenas di tumbuk separuh lumat)
garam dan gula secukup rasa
limau kasturi atau limau nipis
dan hirisan belimbing buluh


Kesemua bahan di atas di tumbuk separuh lumat
dan masukan perahan air limau.





auntie tak dapat mencari belimbing buluh, so auntie tak masukan
sedap sambal ni terima kasih Jie-Jie. ( http://juariahhjyunus.fotopages.com/)


sorry ye gambar kuruang memuaskan
sambal auntie tu tak warna nya pudar








Quote:
    Mama Fami>> terima kasih kerana selalu memberi, semangat
    atas masakan auntie membuatkan auntie nak masak selalu, walau pun, tak
    menarik macam masakan mama

    Jie Jie >>Masakan Jie Jie sangat sesuai dengan selera auntie, resepi
    yang Jie Jie letak tu semua nya okay belaka, cuma auntie je yang buat tak betul
    tu

    Kak Leen>> terkejut auntie dengar nenas dah habis stock, best nya kalau
    dapat makan kuih tart orang2 kat Malaysia, dah tentu sedap


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net