kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 18-Sep-2007 09:25 Email | Share | Bookmark
Laksa Asam

 
 
 
Ini laksa asam yang tak cukup bahan2, maklum lah banyak barang yang tak
dapat di cari kat sini seperti bunga kantan dan sebagai nya, Jadi auntie buat laksa
asam biasa saja. Tak banyak bahan2 pun di gunakan, dan juga auntie gunakan
ikan tuna tin.




LAKSA ASAM

Bahan A

2 tin ikan tuna in spring water
1 bungkus laksa kering, direndam sehingga lembut lalu direbus sehingga empuk ketepikan
sedikit kepingan asam gelugur
1 kuntum bunga kantan (auntie tak letak bunga kantan)
2 tangkai daun kesum (auntie lebihkan sedikit kerana suka kan bau nya)
4 biji limau nipis atau limau kasturi
5 mangkuk air
Garam secukup rasa

Bahan B (Untuk di kisar halus)

2 biji bawang besar
sedikit belacan
10 tangkai cili kering yang direbus (di blend)

Bahan C

Bahan (Dihiris nipis):
1 bawang timun
2 biji bawang besar
1/2 biji nanas
1 pokok daun salad
2 kuntum bunga kantan
2 biji cili merah

Cara membuat
Masukkan ke dalam periuk bahan A, dan B masak sampai mendidih, masukan garam
bila masak taburkan bahagian C.












Quote:
    Nur>>ye ke Nur tak makan laksa asam, cuba lah Nur sedap
    lagi2 kalau macam hari makan nasi, sekali2 sedap berubah selera

    Mama Fami>> senang sangat kalau guna ikan dalam tin tu, tak
    banyak cerita, banyak ikan kat sini, auntie aje yang takut nak cuba, mana
    tahu nanti tak sedap , old fashion nya auntie ni kan

    Lee Lin>> salam perkenalan, terima kasih kerana melawat page auntie
    ye lak kut auntie or maybe orang lain hehehehe

    Jie Jie>> sama aje laksa penang dengan laksa asam, tu maybe yang
    auntie ni tak cukup bahan tu lah lain sikit hehehe

    Nabialishad>> tu lah auntie pun kadang2 buat pakai sardin juga,senang
    sikit

    Mamasya>> alah ye ke, auntie pun ingat laksa asam tu lah auntie
    buat tu, macam sama pula kan

    Leen>> ye ke Leen, kalau dekat boleh kita berbuka puasa sama2 kan

    Masriyah>> selamat berpuasa, dah mula buat kuih ke

    mommy_ d&d >>auntie pun hantu laksa juga hehehe

    Cek De>> senang aje resepi ni tak banyak cerita, tapi tak cukup
    bahan, masuk apa yang ade aje, laksa express


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net