kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 4-Nov-2007 06:22 Email | Share | Bookmark
Chocolate Cheese Cake (Shasha)

 
 
Wow masa berjalan bergitu pantas, bulan syawal dah tinggal hanya 9 hari lagi
dah tak banyak activiti raya yang di ada kan di sini, segala2 nya berbalik saperti
sedia kala, cuma kenangan manis dia bulan puasa di mana pada malam raya
kawan2 Shasha datang beramai2 berbuka puasa di rumah dan seterus nya
kami beramai membuat persediaan untuk hari raya pada keesukan hari nya. Ok lah
kita tinggal kan cerita raya berbalik kepada resepi masakan untuk hari ini
chocolate cheese cake .....

Bahan2-nya

Untuk crumbs

1 1/2 cup digestive biscuits
1/3 cup white sugar
1/3 coco powder
1/3 cup butter melted

Untuk Cake

2 x 250 pkg cream cheese
1/2 cup sugar
1/2 tsp vanilla
2 eggs
2 sq melted chocolate

Method

Preheat oven 170 deg.
Beat cream cheese until smooth, gradually add sugar
and eggs beat well. Add vanilla beat on medium speed until
smooth, stir in chocolate. Pour cheese mixture into crust. Sprinkle
top with chop chip,. bake for 1 hr. Turn off oven and leave
cool for another hour. Refrigerate before moving side of pan.













"Tips dari Shasha>> setelah cheese cake nya overcooked"


Quote:
Baking Cheesecake
Cheesecakes tend to get overcooked. A cheesecake is done when the center is still wobbly. It looks undercooked at this stage but it isn't. At this time simply leave the door of the oven closed, turn off the heat and let the cheesecake cool for at least one hour. This helps prevent the cheesecake from sinking in the center. After chilling the once wobbly center should firm up just fine and without the unattractive cracks that overcooking causes.

















Quote:
    Lee Lin>>Shasha kata dia pun rugi tak kawan dengan Lee Lin
    tidak boleh makan cendul, sedap nya dia kate dah lama tak makan

    Mama Fami>> bake cara biasa aje tapi shasha kata dia terover bake
    sikit tu, tu lah tak cantik sangat

    Amy>>Yeah my girls di Parua Road dah Merdeka, boleh jumpa,
    auntie pun dah rindu, lama sangat tak jumpa

    Nini>> terima kasih kerana melawat page auntie, cake ni Shasha, anak auntie
    yang buat dia kata macam simple aje, boleh lah cuba


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net