kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 26-Jan-2008 11:03 Email | Share | Bookmark
Mangoes with sticky rice

 
 
Pulut yang baru masak
 
Entry masakan auntie kali ini, ia lah masakan Thai,
dah selalu sangat makan pulut secara kita orang Malaysia
so auntie berubah ke cara orang2 Thai memasak pulut
sebagai manisan, ia itu pulut dengan mangga, , kerana
harga mangga yang murah , yang besar A$1.50 ke A$2.00,
hari2 kita makan mangga, jadi dapat lah idea untuk
membuat masakan ini, resepi dari sabuah buku masakan
auntie (buku lama)







Sticky Rice

200 g glutinous (sticky) rice (Beras Pulut)
water for steaming

Soak overnight, wash several time, drain.
Put rice in the steamer and steam for 45 minutes
until rice is tender and translucent. Remove from
heat and fluff up with a fork.



375 g freshly made cooked stickly rice ( see recipe )
1 cup (250ml) thick coconut milk
4 tablespoons sugar
2 teaspoons salt
4 tablespoons coconut cream
roasted seasame seeds, to garnish
Ripe mangoes, peeled, halved.

Make sticky rice according to recipe, place
in a bowl and set aside. In a saucepan over medium
heat, bring coconut , sugar, salt to boil, lower heat
and simmer until milk thickens, about 4=5 minuts.

Pour mixture carefully over sticky rice, fluffing up rice
with a fork and allowing coconut mixture to trickle
through but not "drown" the rice (otherwise it becomes
too gluggy and you lose the lovely translucent quality
on the sticky rice)

Allow rice stand for 10 minutes, and turn out in
a mound on a serving platter. Garnish with a thick
coconut cream sprinkled with sesame seeds.

Slice mangoes and arrange around the mound
of sticky rice. Alternatively, make individual servings
of sticky rice and mango slices.













Quote:
    Masriyah>> auntie pun bergitu, tengok berapa2 kali buku recipe
    tu tapi tak buat pun lama juga lah baru nak cuba

    Rani>> gambar tu macam tak terang sangat, tapi boleh lah

    Mama Fami>> Sawadikaaaaaaaaa

    Shasha>> emmm, pulut dengan ikan kering itu lah yang auntie pun suka,
    yang ini okay okay saja, makan pulut kalau manis auntie kurang sikit, dengan sambal
    pun best, kat sini kalau kedai makan Thai pun jarang ade pulut mango bergini

    Jie Jie>> emm pulut ni makan dengan apa2 pun sedap, tapi selalu selepas
    makan pulut (kalau terlebih lah) badan macam lemah aje

    Daalia>> tu lah auntie agak yang Daalia berpantang eluk lah bergitu

    Mama Leen>> Betul tu kalau tak cuba tak tahu

    Mamasya>>ye ke kat Perlis pun ade, ia lah bayak orang kat Perlis
    tu pun pandai berbahasa Thai, dah dekat kan

    Sister Roy>> boleh tahan juga untuk buat manisan

    Bonda Raqyn>> memang makanan dari Thai, sedap gilerrrrr

    Kak Rus>> sama lah orang kat sini selalu kena berjaga2 apa yang
    di makan, selera tu sedap aje


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net