kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 14-Feb-2008 10:54 Email | Share | Bookmark
Ice Cream (Strawberry)

Bila musim panas terlalu panas, bergitu lah cuaca di sini, kalau musim sejuk
terlalu sejuk, jadi di musim panas ni, memang musim buah2an, kalau rajin semua
buah pun ada, bagi auntie tak lah banyak sangat tanaman, sikit2 untuk makan sahaja
bila dah banyak buah2an dah tak larat nak makan, , suami auntie rajin buat
pickles, jam, sauce and so on, kerana sayang buah2 maklum lah dia tak tahan lama,
bagi strawberry kita selalu buat juice dan ice creams, baru2 ini suami auntie ada buat
ice cream strawberry dan ice cream jagong. Boleh tahan juga lah rasa nya.



















Ingredients

300 ml milk
300 ml thickened cream
5 eggs yolk
130 gm sugar
1 cup strawberries sliced n mash with extra 1/2 cup of sugar
1 teaspoon essence vanilla


Take the strawberries and mash them in half cup of sugar
in a bowl, place in the refrigerator whilst making the rest of
the recipe. In a separate saucepan, mix the cream with the milk.
place over a medium heat and just bring to boiling point,
strring all time .Do Not Let It Boil.
Stand mixture aside to cool slightly.
Whisk eggs and sugar in a separate bowl until they are light and fluffy and well combined,
Gradually add the milk mixture to the eggs, whisking briskly all the time.
Continue whisking until mixture is completely combined.
Clean the saucepan and dry thoroughly then trasfer the custard mixture to the saucepan.
Stir continously with a wooden spoon until the mixture begins to thicken and coat the back of the spoon.
Transfer the mixture into chilled bowl to cool.When cool palce in the
refrigerator, for at least 3 hours, remembering to stir the mixture from
time to time. When cool stir into the mixture the blended strawberry/sugar mixture.
Transfer the mixture to the freezer when completely chilled and leave for 30 minutes.
Remove from the freezer and whisk to break up the ice particles.
Transfer the complete mixture into ice cream maker, and follow
the instruction.


Quote:
    Nur>> terlalu panas di sini waktu ini, asyik nak makan benda yang
    sejuk2 saja, strawberry pun manis kalau musim panas, kalau winter kurang sikit manis nya

    Sabirna>>panas ye Malaysia sekarang, tapi auntie tengok macam hujan juga

    Mama Fami>> musim panas memang sedap buah strawberry, kalau di babur icing
    sugar, garam ok gak

    Shasha>> panas sangat2 kat sini

    Madiha>> Itu lah kerja Uncle kalau musim panas gini, dia suka buat ice cream
    dan preserved buah2an untuk winter nanti

    Mummy Jam>>

    Mamasya>> a'ah tepung tu hanya 1/2 cawan aje

    Mama Leen>>Insyaallah, kalau dekat misti boleh

    Fauzibaie>> You welcome.....ish ish speaking London pulak

    Abah Along>> tu lah auntie pun selalu gi Cameron kalau balik Malaysia
    best kan beli sayur dan buah2an kat sana, kali ni kalau balik nak pergi lah, insyaalah,
    sedap kat atas tu sejuk

    Mak Lang>> alah hai sedap nya tapai tu mak lang, pulut ke ubi

    Daalia>> boleh tahan juga lah home made ice cream, walau kat kedai tu
    banyak, saje aje suka nak buat, kalau tak ade ice cream maker, bila dah masuk freezer,
    whisk every one hour sekurang2 nya three times, tengok kepada kesejukan freezer kita

    Cek De >> boleh tahan juga lah, kalau dah bosan makan yang dijual kat
    kedai tu, lagi pun bahan2 nya ade daripada membazir buah2 tu

    Roy Lazim>> datang lah sini boleh makan ice cream sama2

    Kak Rus>> ha ha ha sekali sekala dia kena lah bauat sesuatu, tak lah kita
    aje yang masak untuk dia

    Sharil>> membilang hari tak sabar rasa nya

    Jie-Jie>> nanti auntie cuba ke bahasa ye


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net