kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 18-Feb-2008 10:13 Email | Share | Bookmark
Som Tam Plum

 
 
Bila musim panas, lagi2 dalam bulan February dan March, ia lah musim buah2an,
tahun ini alhamdullilah dan syukur kebanyakan pokok buah2 an auntie menjadi belaka,
tapi...yang menjadi masaalah, sekali masak semua pun masak, kena di petik semua sekali.
cuma apples dan grapes aje lambat sikit, bila dah banyak tak tahu apa nak buat,
cuba lah difikirkan bagaimana nak makan kalau dah terlalu banyak, jadi buat lah apa yang patut
dan separuh nya macam tomato auntie simpan dalam freezer, semua freezer2 auntie dah
penuh, bergitu lah serba sedikit kalau musim buah di sini.

Okay dah lah cerita musim buah, sekarang cerita pasal masak pula auntie buat som tam
plum hari ini, di mana resepi asal dari Mamasya,
sedap tapi tak boleh makan banyak2 nanti plum ni mesin perut , tak leh tidur malam




























Quote:
    Shasha>> Tassie selalu nya memang sejuk,
    tapi selepas 2 tahun ini, summer terlalu panas, walau pun malam ok, ok lah tak panas
    sangat, segala nya bertukar "kuasa Allah" ada lah sikit2 buah2an tanaman kat backyard auntie, yang
    pokok plum tu baru berusia masuk tiga tahun, tahun ni lebat buah nya, alhamdullilah, thanks Shasha
    selalu melawat page auntie, kiss kiss untuk Danial

    Masriyah>> Plum tu masih fresh tapi dia tak tahan lama

    Mummy Jam>>You Welcome

    Mama Fami>> boleh tahan juga lah somtam plum ni

    Srsfeqah>> berhasil, kalau kita berbudi kepada tanah, auntie pun tak sangka
    3 tahun dia dah berbuah bergitu lebat sekali alhamdullilah

    Sabrina>> buah nya bergayut2 pulak kali ini heheh

    Mamasya>> dah banyak tak tahu nak buat apa teringat somtam Mamasya
    auntie sebenar ingat nak buat jeruk juga, tapi tak ade resepi nanti nak cari2 online
    Mamasya ada resepi tak

    Madiha>> buat plum sauce pun

    Mummy Emmil's>> Bawa Emmil kat sini kita kasi dia petik

    Daalia>> plum tu auntie guna kan untuk buat sauce, selain dari buat juice
    ok juga lah kan fresh

    Jie-Jie>>Pokok plum auntie tu baru masuk tiga tahun, tahun sudah ada juga buah
    tak lah macam tahun, tahun ini yang lebat , dah auntie tak ada pilihan buat aje somtam plum

    Lieya>> tu lah colour nya sungguh menarik, kalau terkena baju cuci pun tak nak
    keluar

    Nur>> tak de lah menjadi sangat tangan auntie ni, auntie rasa cuaca nya eluk

    Zai>> sedap juga lah sebab plum ni rasa masam2 manis

    Zarabetul tu, lagi2 masa memetik buah


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net