kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 27-Feb-2008 11:26 Email | Share | Bookmark
Onion Rings

 
 
 
Bila dah malas auntie minta suami buat onion rings. Simple aje,
sesiapa pun tahu buat onion rings, saja auntie buat entry

1) Peel and slice onions.
2) Make a thin batter of self raising flour, one egg and water,
3) Put onion rings on a plate and microwave for 1 minute on high.
4) Allow to cool, then coat with self rasing flour then the batter,
5) Deep fry rings until batter is golden brown then drain on kitchen towel.
6) Sprinkle with salt while still hot and enjoy.









Bahan2

1) Bawang besar (secukup nya)
2) Tepung (secukup untuk di buat adunan)
3) 1 biji telur
4) Air
5) Garam secukup nya


1) Bawang di potong bulat
2) Tepung, telur, di bancuh dengan air supaya menjadi adunan yang nipis.
3) Bawang yang telah di potong, masukan kedalam
microwave dengan mengunakan suhu yang tinggi selama 1 min
4) Keluar dan sejukan.
5) Apabila bawang telah sejuk lumurkan bawang dengan tepung
kemundian di celup dengan adunan tepung yang nipis.
6) Goringkan sehingga warna bertukar keemasan,
angkat dan taburkan sedikit garam. Dan sedia untuk di makan.







Auntie gunakan bawang, yang di tanam di belakang rumah


Quote:
    Mummy Jam>> senang aje nak tanam sendiri, tapi bila
    habis beli juga bawang murah kat sini

    Mama Fami>>dia masak cara dia lah, agak nya boring juga masakan
    auntie yang selalu nya hot and spicey tu

    Kak Rus>> boleh lah tahan, kalau panas2 tu sedap

    Mamasya>> auntie pun ade tanam daun bawang juga, senang kalau nak makan

    Kak Leen>> terima kasih Kak Leen

    Manje>> Salam Manje, terima kasih kerana melawat page auntie

    Nur>> Kalau lah dekat, dah tentu kita makan bersama, atau auntie
    hantar kat rumah Nur

    Masriyah>> memang sedap di cicah dengan sauce, lagi pakai
    Thai cili sauce yang pedas tu

    Wa>> memang best dapat makan hasil tanaman sendiri, senang aje Wa. tanam bawang

    Sab>> cuba Sab senang sanga buat dia kejap aje dah sedia

    Daalia>> betul tu, ringan sikit

    Madiha>> emmmm susah soalan tu, kalau tak masuk aje kedalam oven sekejap

    Tie>> kalau dekat apa salah nya, kalau jauh sementara nak sampai dia dah rosak

    Zira>> best juga lah rasa tu, tapi sesiapa boleh cuba tanam, kalau tak jadi
    bawang dapat makan daun bawang

    Soulha>> memang simple

    Zara>> keluarga Zara suka ye, auntie pun bergitu

    Noor>> ye ke Noor, kali ini boleh cuba lagi

    Abah Along>> Tak lah pandai Abah, masak kerana nak makan, dan untuk makan sendiri aje
    auntie selalu juga buat cucur bawang sedap, campur ikan bilis or udang

    Lee Lin>> Auntie pun kalau malas makan kat A&W aje

    mOqh>> tu lah semua gambar makanan

    Apple>> buat sendiri puas makan, lagi pun senang aje

    Jie-Jie>> Auntie memang suka bertanam, lagi2 di sini apa yang di tanam semua
    menjadi,alhamdullilah cuaca pun sesuai, dan tanah subur agak nya, Jie-Jie buat onion rings ye
    senang kan buat dia


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net