kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 21-Mar-2008 07:46 Email | Share | Bookmark
Bingka Ubi

 
 
 
MBaru2 ini auntie ada buat bingka ubi, ubi parut ini datang dari jauh dari WA
dah lama dah dapat ubi ini dalam freezer, ingat nak buat tapi tak buat2, baru
aja sampai masa, cari punya cari resepi bingka, akhir nya auntie tersangkut
dengan satu resepi dari blog Lily Wai Sek Hong memang
tak menyesal auntie buat bingka ini, rasa nya sedap, dan senang di buat,
step by step auntie ikut recipe nya, dan hasil nya alhamdullilah,


Ingredients:


1 Ib ubi kayu yang telah di parut (casava) auntie guna yang frozen
1 cawan gula
1 cawan santan dan 1 sudu makan untuk glazing
4 oz mentega
2 biji telor ayam grade A
1/4 sudu teh garam


Cara membuat nya:

Sedia kan 6 x 6 acuan di telah disapu minyak supaya tidak lekat.
Panas kan oven 375 F atau 170 deg
Campurkan semua bahan di dalam mangkok.
Masukan ke dalam microwave on high selama 1 minute
Kacau dan panas kan lagi sehingga bahan menjadi pekat.
Masukan kedalam tin pembakar tadi dan bakar selama
30 minit atau sampai masak. Glaze di atas bingka tadi dengan
1 sudu makan santan pekat dan guna api atas sampai keemasan.
Sejukan sebelum di potong.













Quote:
    srsfeqah>> nampak bergitu lah cara nya, kalau betul ada resepi
    cam gini senang sikit nak ikut, auntie pun dulu ada buat tak jadi , kerana memang
    kesukaan auntie kueh2 asli

    Masriyah>> cari jangan tak cari Mas, rindu nak makan ubi kayu

    Lee Lin>> macam mana tu

    Mummy Jam>> simple sangat tak banyak bahan yang di gunakan

    Yang Mazni>> Betul tu auntie pun setuju, Malaysia tanah air ku

    boxhousestudio>> Masuk M/wave 1 min on high kacau, masuk balik dan
    seterus nya sampai dia pekat baru masuk oven, tentang nampak bercream tu sebab
    gula merah kat sini, warna nya tak berapa menarik

    Mama Fami>> auntie tak parut pun, beli yang frozen dan dah siap di parut

    Zara>> betul tu kalau anak2 tak suka, tak guna nak masak, nanti membazir
    pulak, sebab kalau masak sendiri banyak dapat, auntie pun makan dengan kawan2

    Roy Lazim>> Auntie juga bergitu lama juga lah bertangguh, baru ini dapat buat

    Kak Leen>> salam Leen, cantik rumah bau, baru kejap ni auntie pergi, tapi
    Leen tak ada kat rumah, tengok masak pindang, sedap, salam rindu dari auntie

    Mamasya>> Auntie pun dah lama tak makan, ubi kayu, kerana susah
    nak dapat, tapi sekarang ni auntie nampak dah banyak di jual di kedai2 asian, yang
    frozen, rasa macam ok aje,dulu auntie tak tahu, baru sekarang perasan.

    Ida >> Tu lah resepi ini dia masukan telor rasa ok oje


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net