kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 25-Mar-2008 02:52 Email | Share | Bookmark
Silver Beet, Apple & Celery Juice

 
 
 
 
 
Baru2 ini auntie tak berapa sihat, tapi macam malas nak jumpa doctor, ingat
kan faktur usia sakit sana dan sakit sini, seluruh badan sengal2 ish kenapa
kalau excersice sikit dah macam susah nak menafas, lepas tu di bahagian kaki sakit
berdenyut2, hati berkata kenapa ni, janganlah sakit2 menantu belum ada, apa lagi
mata cucu belum tengok, mula rasa terharu, tapi nampak nya berhari2 sakit
tidak juga baik, habis selepas berdegil tak nak pergi berjumpa doctor, terpaksa
lah nampak nya, bukan lah jauh sangat dari rumah untuk berjumpa doctor pergi juga,
mengalah, setelah di pereksa dan test darah dan test apa2 lagi yang mana patut
juga buat iron studies, rupa2 nya auntie kekurangan iron....bergini lah result yang di terima

Ferritin 7L
Iron 10
Transferrrin 3.8 H
Saturation 11 L

Minta maaf ye auntie tak faham tapi hanya dengar cakap doctor bergitu lah
jadi sesiapa yang membaca page auntie ni, dan pakar tentang ini jangan ketawa
kan auntie dan kalau ada nasihat2 berikan lah ,doctor kasi iron tablet
sekarang ini, hari2 lah makan ubat, di samping itu ada juga ubat yang lain kerana auntie juga
terpaksa makan Nexium daily, kerana auntie ada helicobacter, nampak nya sekarang
hari2 lah kena makan ubat, bergitu lah kalau dah berumur bergini, kita terima saja
segala dugaan dari Allah, hanya berusaha agar sembuh, insyaallah.

Ok berbalik ke entry kali ini, doctor menasihatkan supaya banyak makan
sayur dan buah2an, auntie bukan lah orang suka sangat makan buah2an,
jadi pagi2 sebelum serapan, auntie paksa kan diri untuk minum juice , yang di
di buat sendiri di sebelah pagi, ini ada lah satu2 juice yang auntie suka minum
selain dari buah2an yang terdapat di belakang rumah, dan bila supermarket ada
jualan murah cepat2 pergi beli


Silver beet, Apple & Celery Juice

INGREDIENTS


We used a green apple in this recipe, but you can use the colour of your choice.

1 trimmed silver beet leaf (80g), chopped coarsely
1 large apple (200g), cut into wedges
1 trimmed celery stalk (100g), chopped coarsely




METHOD


Push ingredients through juice extractor into glass; stir to combine.

Nutritional count per serving: 0.5g total fat (0g saturated fat); 460kJ (110 cal); 24.6g carbohydrate; 2.4g protein; 7.8g fibre













Silver Beet



Quote:
    Mak Lang>> Mula2 kata doctor bergitu lah, lepas tu dia buat
    study lagi, dia kata kurang iron , tentang juice ini tak lah sedap, tapi kerana di
    campur apple ok lah sikit rasa nya

    Soulha,Cairo >> Terima Kasih, auntie makan ubat, insyaallah akan
    sembuh, buah2an kat sini insyaallah sehari dua ni, bila datang musim sejuk nanti
    nampak nya kena beli lah

    Mama Fami>> Thank you Mama


    Kak Leen>> Bergitu lah nampak nya, hanya doa selalu, supaya sekurang2
    dapat bertahan, terima kasih Leen auntie pun berdoa supaya Leen sihat semula, auntie
    pula kena makan banyak kekacang kut pening

    Bonda Raqyn>> Thanks you, isyaallah auntie makan ubat hari2, rasa sihat sikit sekarang
    ni, dan auntie dah tengok entry baru bonda, datang lah tingga di sini dengan auntie, boleh auntie
    makan makan yang sedap hari2, dan cake semua di hias cantik

    Rinzura>> Terima kasih Rinz, bergitu lah selalu nya, yang dah tua ni nak tengok menantu,
    nak tengok cucu, dan nak tengok cicit

    Kak Ija>> Terima kasih, insyaallah, dugaan dari Allah, kita cuma
    berikthiar, semoga di makbul doa2, insyaallah

    Srsfeqah>> krup, krap, krup, krap apple pun sakit juga
    setelah makan ubat ni alhamdullilah sihat sikit rasa nya

    Lee Lin>> Nak kata apa lagi, sabor aje lah

    Zara>> Terima kasih

    Rozy>> Terima Kasih, kadang cuaca pun boleh jadi tak sihat

    Masriyah>> Thank you Alhamdulliah di sihat sikit rasa nya

    Rani>> itu lah mana nak larat makan sayur banyak2, so buat jus pulak

    Mamasya>> Isyaallah harap2 bergitu lah

    Jie-Jie>> Betul kata Jie-Jie, dulu auntie pun macam itu juga, tapi sekarang
    ni kalau tak makan ubat banyak susah .....dah berumur, terpaksa terasa kelainan
    badan tu dulu dan sekarang

    nn>> apple tu memang fresh, tapi kalau dah banyak tak tahu nak
    apa pula ye

    Ida>> Insyaallah nanti kita jumpa, kalau tidak Ida datang, kita jumpa juga

    Madiha>> Auntie pun kalau tidak di campur dengan apple tak larat nak
    minum, oleh kerana ada masam manis tu ok juga lah

    Kak Rus>> Auntie mesin daun dan batang2 sekali,

    Mummy Jam>> betul tu kalau jadi popeye susah lak auntie nanti


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net