Want your
own Fotopage?






 
kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 29-Mar-2008 11:35 Email | Share | Bookmark
Sambal Ikan Salmon

 
 
 
 
 
entah apa lah yang hendak di masak dengan ikan
hari ini, masak lemak dah selalu buat, curry baru last week buat,
asam pedas pun dah, baru terfikir buat sambal lah , bergini lah
rupa sambal ikan salmon dan sayur campur auntie




Ingredients (Resipi Asal Chef Che Siah Othman)

250 g boneless salmon
20 dried chilis
10 shallots
1 tbsp shrimp paste
125 ml tamarind juice
4 tbsp cooking oil
salt and sugar (to taste)
cornstarch

Method

Clean and dry salmon. Coat salmon with cornstarch.
Fry salmon until golden brown and crispy.
Heat the cooking oil. Combine remaining ingredients (dried chilis, shallots, shrimp paste, and tamarind juice). Cook ingredients in oil until fragrant.
Add coated salmon. Salt and sugar to taste.









Semua bahan2 dalam sayur campur ini ada hasil tanaman auntie dan suami di belakang rumah.
Cuma cendawan saja yang auntie beli dari supermarket.


Auntie tak letak resepi sayur campur kerana semua orang pun pandai masak
sayur campur, hanya ada sedikit bahan2 yang di tambah dan yang di kurang kan
(Auntie dah malas lah tu )





Quote:
    Nur>> memang bahagia kalau kita berjiran, hulur aje pinggan
    kita share

    Nik Shasha>> Alah cute nya Danial, dia makan ikan goring salmon tu
    good for him, tak de tulang

    Baba>> Salam Baba, lama tak dengar berita, auntie rasa ikan kembong
    lagi best, kerana lidah ni masih nak ikan di Malaysia, walau pun murah di sana, tapi
    mahal di mata auntie, alhamdullilah salmon banyak kat sini, dan harga nya berpatutan

    Linda>> Datang lah sini auntie masakan

    Mamasya>>Memang segar sayur2 tu, lupa nak ambil gambar kebun sayur tu, cuma ambil
    lebih kurang aje, sekarang dah autumn, dan mula sejuk, uncle dah petik kesemua nya, takut
    frost jadi kebun dah tak cantik nanti kalau ade auntie paste kan

    Jie-Jie>> Buat kata auntie kat Mamasya tadi, gambar kebun lupa nak ambil,
    but nanti nak tengok maybe ada sikit gambar, semua nya dah di petik, takut frost


    Mak Lang>>Itu lah masing tekak orang kan, auntie pun kurang suka
    sangat, tapi boleh lah makan, maybe tak banyak pilihan

    Cek De Sam >>Banyak tak ikan salmon kat sana ??

    Lee Lin>> boleh di kata kan suami yang banyak berusaha dari auntie


    Kak Leen>> bergitu lah nampak nya, tapi kat sini pun tanah nya subur, tanamanan
    senang menjadi

    Leen>>Memang happy tengok tanaman sendiri

    Mummy Jam>>

    Niza>> auntie belum boleh jadi guru masak, hanya untuk makan sendiri aja
    masih belajar, terima kasih kerana melawat dapur auntie

    Masriyah>> akan auntie cuba edit gambar kebun, insyaallah, kebun pun
    dah tak cantik, kerana dah autumn , sejuk

    Farah>> terima kasih nanti datang melawat ke page Farah, take care

    nn>> Auntie melawat ke page nn, alah best nya tengok gambar2 kat sana

    Abah Along>>Salam Abah, kalau abah datang auntie sedia kan ikan salmon hari2

    Kak Rus>> Tak lah auntie minat sangat, cuma kalau buat curry yang auntie suka

    Mama Fami>> Boleh tahan juga mama

    Sister Roy>> tu lah bila di masuk baru nampak warna warni sayur itu

    Soulha, Cairo>> Betul tu Sue, kalau mahal tak berbaloi nak beli, cuba aje ikan
    yang lain2, kat sini harga nya tak lah mahal, kerana banyak

    Zara>> tak ada tips pun, tanam macam biasa aje, tapi tak lah auntie tanam
    macam kebun sayur besar2an tu kan, cuma tanam apa yang nak makan saja, bercakap
    pasal terung auntie pun heran, pokok terong auntie berbunga tapi tak berbuah, jantan kut


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net