kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 13-Apr-2008 06:57 Email | Share | Bookmark
Roti Naik

 
 
 
Bila auntie ke page2 kawan fp, memang suka tengok roti2 yang sungguh
menjadi dan naik, macam tak payah pergi ke kedai beli roti, suami auntie
memang tak suka makan roti yang beli kat kedai, di selalu membuat roti sendiri,
dengan mengunakan bread maker, senang aje masuk kan tepung, susu, yeast,minyak,
dan air, masuk dalam mechine dah jadi, boleh di katakan di rumah ni 3 hari sekali
misti buat roti, auntie tidak pula kadang2 ingat roti kat kedai, pergi beli, "pelik pula "
Kawan2 di fp semua tahu roti Mama Fami
cantik dan gabussss,dia teror bila buat roti, di sini auntie ingin mencoba, walau pun
orang lain dah lama mencoba, auntie baru ini, hasil nya memuas kan hati,
ini lah rupa nya roti naik dan serikaya.














Recipe


ROTI NAIK
Sumber : Majalah Saji Jun 2007

Bahan-bahan :

700g tepung tinggi protein
50g lelemak sayuran
200g air
200g susu cair (Mama gunakan susu segar saja) (Auntie pun guna susu segar)
100g gula kastor
1 sudu kecil garam
1 peket kecil yis kering
2 butir telur
sedikit majerin

Kaedah penyediaan :

1. Gaulkan semua bahan di atas. Uli hingga sebati bersama sedikit majerin.
2. Biarkan doh selama 30 minit untuk ia naik sekali ganda.
3. Uli sekali lagi dan bahagikan doh kepada ketulan kecil. Letakkan di dalam dulang pembakar yang telah disapu dengan sedikit majerin.
4. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160 C selama 20 hingga 30 minit. Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan sapukan sedikit majerin di atasnya.


Mamafami auntie copy and paste recipe ye ???
Dah paste baru nak minta izin


Bagi resepi serikaya boleh lah ke entry auntie yang lalu.


click

Quote:
    Rinzura>> Kalau Rin cuba misti jadi, itu kata semangat tu

    Nur>> untuk minuman petang memang sesuai, auntie sarapan dah makan

    Nik Shasha>> Kat Tassie auntumn sekarang, sejuk dah masa summer
    hari tu cuaca tak menentu kadang2 panas sangat dan at time sejuk pulak,
    dan Hobart snow lak tu pulak tu , happy dengar cerita Danial

    Mama Fami>> Thanks for sharing Mama

    Sue Cairo>> auntie terpaksa buat, kerana susah nak cari kat sini serikaya tu

    Farah>> Mesti naik roti tu Farah, kalau dah cuba jangan lupa kasi tahu ye

    Zara>> tak jadi roti ye, macam mana derhaka pada resepi tu ??

    Lee Lin>> Memang betul kata Lee Lin tu roti masa panas sedap kan

    Kak Leen>> Kesian nya tak sihat ye, auntie dia kan Leen cepat sembuh

    Masriyah>> dia terpaksa naik, sebab nama dia agak nya

    Jie-Jie>> Auntie pun suka di cicah dengan curry

    Mamasya>> Kalau menjadi memang puas hati, tapi kalau tak jadi serik
    tak nak buat lagi

    Echa>>Insyaallah, terima kasih anakanda,nanti bonda kasi tahu ye

    Kelly>> adoi uli 2kg tepong, buat roti ye, mesti cantik dan naik roti
    tu, ada gambar tak, teringin juga auntie nak tengok (tentang nama tu ?? ) apa ye

    Ida>> boleh tahan juga gebu nya, tapi kena buat lagi tu, maybe boleh
    di cantik kan lagi macam Mama Fami buat


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net