kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 19-Apr-2008 05:31 Email | Share | Bookmark
Sticky Date Pudding

 
 
 
MasriyahHari ini boleh di kata kan auntie rajin memasak, di sebelah pagi, selepas subuh
selalu nya auntie suka membaca, maklumlah cuaca dan mula sejuk, auntie lebih
suka di dalam bilik dengan heater dan tunggu sampai matahari keluar dalam pukul
7,00am, entah kenapa perut pagi ini telalu lapar, dan semangat untuk memasak,
berkobar2 (agak nya pasal lapar) terus kedapur, buka fridge dan tengok apa
yang ada di dalam nya, emmm cucur ikan bilis pun jadi lah sarapan, lepas selesai
makan pagi sementara auntie ke garden, bersih2 apa yang patut, lepas tu auntie
naik ke atas ambil laptop tengok2 apa yang patut, membaca lebih kurang, masuk balik
ke dapur dan mula masak untuk lunch, simple aje hari ini, goring sotong dengan petai
(frozen) dan labu masak lemak, dan untuk dessert auntie buak sticky date pudding,
selalu nya pudding ini di buat semasa winter, tapi tak kira lah rasa nak makan,
buat aje.

Bahan2 yang di perlukan:

275g dried pitted dates
450 ml water
1 tsp bicarbonate soda
100g butter, room temperature
275g caster sugar
3 large eggs
275g self raising flour
1 tsp vanilla essence

Pre- heat oven 180c.

Place dates and water into a small saucepan and allow to come to the boil.
Turn the gas off and mix in the bicarb soda and allow to cool.

Cream the butter and sugar until pale.
Add eggs one at a time, beating well after each addition.
Add sifted flour, add the cooled date mixture, vanilla essence and fold in with a large spoon.

Pour the mixture into a large rectangular ceramic baking dish (approx 30cm x 25cm x 5 1/2 cm)
and bake for 30 minutes.


Tapi kali ini auntie hanya gunakan custard sauce.

(A)

1 1/2 cups milk
2 egg yolks
2 tlb spoons sugar
1/2 tespoon vanilla
1 tlb custard powder


Bring milk to boil sauce pan.

Meanwhile, whisk egg yolks with sugar in bowl.
And mix custard powder with a little cold milk.

Gradually whisk in hot milk.

Return to sauce pan and cook over medium heat, stirring
constantly, just until mixture coats back of spoon about 8 to 10 minute.

(B)

Sauce (Selalu nya auntie hanya buat separuh}

160g brown sugar
250 ml single cream
200 g butter

Put sugar, cream, butter in a saucepan over meduim heat.
Stir until well combined and smooth.
Bring to the boil and remove from the heat, cool slightly

Cut the pudding into squares, pour the sauce over it and serve with vanilla ice cream if you like.



Recipe asal dari lifestyle food














Quote:
    Sabrina>> Kepada orang yang gemar kurma dah mesti suka

    Cek De Sam>> cuba lah senang aje

    Rinn Chan>> manis sikit, dan creamy kalau makan dengan sauce, auntie suka makan
    gitu aje

    Mama Aina>> memang gitu kalau orang buat nampak sedap kan

    Jasmeen>> Mengodakah

    Masriyah>>

    Farah,Shrewsbury>>Hi Farah apa kabar, cuba lah pudding tu sedap, kalau
    tak kat kedai pun banyak

    Mak Lang>> kalau banyak buah kurma, yang bulan puasa tu boleh lah buat
    pudding ni, dan terima kasih kerana hadiahkan bunga kantan tu, bolehhhh buat laksa

    Kak Rus>> terima kasih Kak Rus

    Shasha Leeds>> Kena rajin nak makan

    Soulha,Cairo>> emmmm biasa cuba ye, senang aje buat dia kan


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net