kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 15-Apr-2008 09:46 Email | Share | Bookmark
Cake Pisang

 
 
Baru2 ini auntie buat kek pisang, my entry yang dulu2 dah ada ,
tapi kali ini resepi asal dari Umi e, auntie rasa sedap sangat, ini lah auntie nak
berkongsi dengan kawan2, kerana selalu nya kebanyakan kawan2 kita mesti
ada resepi masing2, bagi auntie suka mencuba berbagai2, dan hasil yang ini sangat
memuaskan Umi-e dan resepi nya :-

Cara nya:-


4 biji pisang
3 biji telor
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepong jagong
1 cawan minyak
1 cawan gula
1 sudu teh b/soda
secubit garam

1) Pukul telor dan gula hingga kembang. Masukan pisang yang telah
di hancurkan dan gaul. Masukan tepong dan gaul lagi, akhir
nya masukan minyak dan kaub balik sampai sebati.

2) Masukan ke dalam tin pembakar yang telah di lapik kan dengan
kertas cake.

3) Bakar lebeh kurang 40 to 45 minute atau sehingga masak.













Quote:
    Mummy Jam-----Terima Kasih kerana memberi tahu akan kesilapan
    resipi auntie ye, auntie tak perasaan, insyaallah dah betulkan , and kawan2 kat fp
    minta maaf ye







Quote:
    Lee Lin>> Betul tu kita tukar nama dia

    Roy Lazim>> dua potong pun boleh

    Farah>> alah tak cantik lah, saja suka2, kalau Farah buat anak2 mesti suka

    Masriyah>> tak cantik lah, saja suka2, kalau dah expert nanti, masa tu baru sayang
    nak makan, macam sifu2 kat fp

    Jie-Jie>> elok juga naik kek ni,, cuba lah

    Mamasya>> nanti auntie potong, boleh minum kopi dan makan kek
    bersama petang ni

    Rani>> Alah bukan auntie deco apa pun, sapu buttercream aje

    Umieaisyah>> a'ah pakai tepung jagung tu lah yang berlainan sikit
    cuba lah sedap

    Penyulawa>> senang sangat tak banyak kerenah

    Zara>> Cuba lah Zara senang aje

    Mummy Jam>> Pakai gula, tersilap tu , maaf ye

    Fazi>> ye ke sibuk agak nya Dazi kat sana tu

    Boxhousestudio>> pakai tepung jagung dan tepung naik sendiri, auntie silap
    tu, tapi sekarang dah ok, alah icing tu biasa aje, suka2, pakai butter,icing sugar

    Zab>> Not to bad cake ini, auntie suka

    Ida>> Kesian Ida tak sihat ye, musim agak nya kalau panas tu panas sangat
    lepas tu dah hujan pula, tu lah sebab nya

    Nur>> Sama-sama Nur, auntie pun ambil dari blog orang, bukan sendiri punya
    sama sama lah kita mencuba, insyaallah dapat berkat

    Abah Along>> Tu lah Abah, auntie pun perasan, semua orang dah buat
    perniagaan, alhamdullilah, bertambah2 lah rezeki kawan2 kat fp dan blog2 yang lain tu
    tentang auntie kat sini orang putih, suka makan free hahahahah jadi tak payah
    lah nak susah, makan sendiri aje lah dan jemput kawan2 bersedekah lagi baik
    kalau auntie buka kedai abah dan Dr Zeze mesti datang auntie jemput, VVIP gitu
    emmm Dr Zeze ada masa ke masak kek tu ada kah ini fp punya angkara ????

    Rinzura>> Maaf auntie tak cakap pisang apa kan, sebenar nya kat sini hanya satu
    bangsa pisang, yang macam pisang bunga kalau kat Malaysia, jadi auntie rasa pisang
    apa2 aje, maybe pisang mas sedap kut kan

    Mama Kimi>> Salam, terima kasih kerana singgah ke page auntie, senang aje buat kek tu
    bahan2 pun tak banyak dan senang di dapati

    Kak Leen>> Hiasan yang sungguh kelakar dari auntie


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net