kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 28-Apr-2008 10:58 Email | Share | Bookmark
Ketayap/Kueh Gulung Inti Kelapa

 
 
 
 
Ketayap bukan lah sejenis kuih yang baru, kuih melayu asli ,
dari masa auntie kecil2 lagi mak dan yong selalu buat ketyap,
lagi2 kalau bulan puasa, tapi masa dulu2, susah nak buat ketayap ni
sebab tak ada sukatan, dan kuali yang melekat, ada orang buat tak
jadi, oleh sebab tak tahu nak sukat tepong, tapi zaman sekarang
semua orang dah pandai buat kuih2, lagi pun dah ada kuali yang tak lekat,
(crepe pan) senang sangat dan dah tentu jadi, so semua orang
boleh buat ketayap Auntie buat ketayap baru2 ini, pada hari itu
auntie terajin sikit, pergi supermarket beli kelapa, lepas tu
parut dan buat inti, adoi......sedap rasa kelapa asli, asyik buat inti dengan
desiccated coconut, mana nak sedap, kering sangat, so ini lah ketayap
yang auntie buat, resepi ketayap auntie ambil dari koleksi resepi Diana,
di mana Diana guna kan kulit ketayap ini sebagai ketayap inti pedas.

Kulit Ketayap

Bahan yang di perlukan

125 g tepung gandum
1 biji telur
garam secukup nya
275-300 ml air
Sedikit perasa pandan (Maaf ye daun pandan tak ada)
minyak untuk melengser kuali leper

Cara membuat nya >>


Satu kan semua bahan di atas, dan kacau sampai sebati,
tapiskan. Panas kan kuali dan lengserkan sedikit minyak
dan drop kan batter dan di lengang kan kuali supaya menjadi nipis.
Kemundian di angkat dan letak kan inti di tengah2, dan di gulung
kemas.


Untuk Inti nya

1 biji kelapa di parut
dan gula merah secukup .


Campurkan gula merah dan kelapa parut
di kacau sampai masak.















Quote:
    Mama Fami>> Best nya Mama Fami nak datang, kalau tak
    dapat cari rumah auntie, pakai aje navigator left right, left right dah sampai


    Nur>>Auntie pun dah lama tak makan kuih ni, sedap juga lah sebab pakai inti
    dari kelapa asli

    Shsha, Leeds>> Itu dah cukup sedap tu, alhamdullilah kiss kiss to Danial

    Niza, London>> tu lah kat kampung memang selalu buat kuih ini
    dia orang kata yang paling senang

    Cek De Sam>> auntie pun suka kuih ni

    Rinzura>> Auntie pun suka kuih ini, inti kelapa dengan gula tu yang buat terasa

    Cik Tun>> inti bergitu, ada orang suka inti putih, kalau kelapa nya di
    parut putih sahaja

    EJ>> Auntie sihat alhamdullilah, datang lah rumah auntie dengan Mama Fami,
    boleh kita beborak sampai pagi

    Dayang>> nanti auntie ke sana , terima kasih

    Zira>> kena buat tu zira

    Lee Lin>> banyak orang panggil kuih dadar tapi
    dia sama aje

    Ija Manik>> cantik manik2 Ija tu, ada kedai ke kat KL

    Masriyah>> Betul kata Mas tu, budak2 kurang suka dengan inti kelapa
    auntie dulu pun macam tu, sekarang dah tua2 ni tak boleh nampak inti kelapa

    Farah>> kalau Farah dah cuba jangan lupa kasi tahu auntie

    Roy Lazim>> sama macam auntie boleh jadi geng

    Soulha>> tebal tu Sue tak berapa cantik tak expert

    Mummy Jam>> dadar suka, dadah ooooo takut saya

    Mamasya>> Terima kasih kerana kasi tips pasal kelapa tu
    nanti auntie cuba, idea yang baik sebab kat sini senang kalau pakai kepala
    kering tu saja

    srsfeqah>>Memang sedap kalau makan panas2 terasa inti kelapa tu
    auntie dah tengok donut emmmmm sedap


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net