kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 2-May-2008 06:29 Email | Share | Bookmark
Madeleines

 
 
 
 
Tak sabar auntie nak buat biscuits ini, bila auntie ke page Mama Sofwat,
memang auntie suka sangat, sejenis biscuits yang ala-ala cake gitu, sedikit
sebanyak merupai bahulu, tapi buat nya senang, tak banyak kerenah, sedap
untuk minuman petang.


Quote:
    Mama Sofwat>> terima kasih kerana berkongsi resepi,
    auntie buat dua banchuan, yang satu resepi dari Mama Sofwat dan yang satu
    resepi auntie yang dah lama di simpan, dua2 pun sedap dan akan auntie paste kan
    kedua2 nya, Terima Kasih sekali lagi.



Bahan nya

4 eggs
185 g caster sugar
few drop vanilla essence
1/2 teaspoon of orange flower water (I used lemon essence)
185 g plain flour
125 g unsalted butter, melted and cooled

To finish: caster sugar for sprinkling

Preheat oven to 200 deg.

1) Put eggs, sugar, vanilla and orange flower water into a bowl,
place over a saucepan of gently simmering water and whisk
until very thick.
2) Remove from heat and continue whisking until mixture is cool
and will hold the trail of the whisk for 5 seconds.

3) Carefully fold in flour, then gently fold in melted butter.

4) Three-quarters fill each Madeleine mould with mixture.
Bake in the oven for 12-15 minutes, until lightly browned
and springy to the touch.

5) Remove from moulds onto a wire rack, with shell pattern uppermost.
Immediately sprinkle with caster sugar.





Belum di masuk oven








Sesudah di masak








MADELEINES :- (Recipe dari Soulha

Bahan :-
2 biji telor
100g tepung gandum
100g Gula Castor
1/2 tsp baking powder
100g butter cair
1/2 tsp essence vanilla atau orange
Sedikit lemon zest (optional)

Cara :-
Pukul telor dengan gula.
Gaulkan tepong dan baking powder yg telah diayak.
Gaulkan juga butter cair, vanilla essence dan lemon zest.
Perap adunan selama beberapa jam, semalaman lagi baik,
dalam fridge. Akak selalunyer bancur adunan pada waktu malam
so pagi dah boleh bakar for breakfast,
Bakar dalam acuan madeleines atau acuan kuih baulu at 180dec C.



Boleh lah di gunakan apa2 acuan, jka tidak mempunyai madeleine tray,
saperti acuan bahulu, atau ada juga yang mengunakan patty tin.









Quote:
    Nur>> Boleh tahan juga, sesuai untuk minuman petang

    Boxhousestudio-Cik Tun>> KL misti ada acuan ni

    MaMa AiNa>> kena try, jangan tak try

    Inaa>> ok nanti dah cuba jangan lupa kasi auntie ye

    Soulha>> satu banchuan sikit sangat, jadi tu lah auntie buat satu lagi
    tamak auntie ni

    Niza, London>> lebih kurang bahulu, betul tu French origin , very simple
    yet nice

    Za>> hi Za lama nya tak dengar, maaf akak pun tersangat sibuk, kalau
    datang call ye

    Mamasya>> Auntie pun bergitu, banyak K.I.V.

    Farah>> Lebih kurang bahulu juga, lepas lah rindu kuih bahulu kita tu

    Roy Lazim>> memang betul tu bau nya membuat kita terus terbangun, nak makan hahaha

    Bonda Raqyn>> tak pe simpan resepi dulu, pelan pelan

    Masriyah>> Auntie suka kuih ini, tu lah yang laju tu

    Niza, London>> Hi Niza, terima kasih kerana selalu melawat auntie, nanti auntie kasi
    gambar okay

    Mama Fami>>

    srsfeqah>> achuan apa2 pun boleh, auntie dah ada tu pakai lah, rasa kalau achuan
    bahulu sesuai sangat, muffin pun ok no problem

    Mummy Jam>>sedap kan, auntie suka sangat

    Jasmeen>> sesuai tu achuan kuih cara mesti cantik

    Zara>> Alhamdullilah auntie sihat, harap Zara pun bergitu ye, dendeng tu memang sedap

    Rfah>> kalau nampak makan memang selalu lapar auntie pun sama

    Rani>> memang rasa pun lebih kurang cake, tapi dah dia kata biskut
    mula dulu auntie pun rasa macam pelik

    Boxhousestudio>> Cik Tun auntie tak pernah tingga di TM, tapi berasal dari Perak
    alah auntie silap lah tu ingat Cik Tun yang kat lobby tu , sorry ye

    Madiha>> Auntie tengah rajin lah tu

    Abah Along>> Salam Abah, nampak macam kuih cara, rasa macam bahulu
    sedap, kalau makan tak leh berenti, tu lah yang tak susah tu


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net