Want your
own Fotopage?







 
kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 7-May-2008 11:06 Email | Share | Bookmark
Vadai

 
 
 
 
 
 
Minggu sudah auntie buat Vadai, tapi baru hari ini nak buat entry, bukan pasal apa
lambat, kerana auntie nak buat Madeline dulu, kueh favorite. Kueh Vadai ini resepi
asal dari Rinn, auntie
juga suka kueh vadai,dulu masa kecil2 kalau ke bandar dengan Mak dan Ayah
mesti beli Vadai dan kacang yang di jual oleh orang India di bandar, sedap.....

Okay lah ini kueh vadai auntie.



Quote:
    Rinnchann, terima kasih kerana berkongsi resepi, memang sedap, nampak
    selalu lah auntie buat, kerana dia nya senang dan tak banyak bahan2, dhall kat dalam
    almari tu boleh lah di gunakan, kalau tidak berbulan baru nak habis


Recipe nya:


250 g kacang dhall
2 tangkai chili kering di hiris halus
1 tangkai daun curry di hiris halus
1/2 labu bawang basar di cincang halus
1/2 camca teh jintan manis
garam secukup rasa
dan minyak secukup nya untuk mengoring

Cara membuat nya:

1) Rendam kacang dhall selama 4 jam (Auntie redam semalaman )

2) Tos kan kacang sehingga kering

3) Kisar kacang dhall sehingga halus, tidak mengapa kalau terdapat sedikit kacang tidak
berapa hancur

4) Satu kan bahan dalam satu bekas, dan digaul rata

5) Leperkan di atas tapak tangan yang di lapek dengan plastic
yang di sapu dengan minyak untuk mengelakan dari melekat

6) Di susun di atas dulang yang di lapik dengan plastic dan di sapu sedikit minyak

7) Akhir sekali goring dengan api yang sederhana














Quote:
    Soulha-Cairo>> Ada daun kari tak kat sana ???

    Zara>> sedap makan di sebelah petang dengan kopi or teh panas

    zaiton>> Terima kasih kembali ye

    Niza>> memang senang sangat

    Farah>> kalau dah beli kena lah buat nampak nya, nanti dah buat bagi tau auntie ye

    Mamasya>> auntie dah ambil tag, terima kasih ye

    Nur>> boleh, no problem

    srsfeqah>> Kat Malaysia, senang aje, beliii , tempat auntie terpaksa

    Zira>> Auntie pun macam tu, kalau tengok terus teringin nak makan

    Jasmeen>> Auntie belum cuba dengan cili padi harus teman cuba soon

    Mummy Jam>>harus di buat tu dhall dah beli

    Ida>> lapar ye, datang rumah auntie

    Cek De Sam>> bukan rajin, bila nak makan tak de orang jual

    Mamazieza>> ye auntie tahu, tapi auntie tak ingat nama nya

    Masriyah>> nanti auntie datang dengan kasut lip lab , lip lab

    Fazizaid>>

    MamaFami>> ulundhu vadai minta resepi

    Kak Rus>> memang sedap


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net