Want your
own Fotopage?






 
kay's photos

By: umi kal wheldon

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 10-May-2008 23:01 Email | Share | Bookmark
Capati dan curry dalca

 
 
 
 
Pada pagi yang tenang bergini, cuaca di luar lebih keruang 9 deg, tak sejuk sangat
sebab ada nampak matahari yang cuba untuk keluar, tapi di lindungi awan2, kesian
matahari, ini hari malas, hari relax, HARI IBU, tapi hati kata lebih baik buat sesuatu,nak
pergi market, yang jauh juga lah dari rumah, mana tau kalau ada apa2 yang nak di beli,
nak ajak Shasha, emmmm Shasha nak study, susah nak tengok Shasha, wahal tinggal
serumah,anak saya study lagi, kalau dapat tengok pun dia sekejap2, kalau dia keluar makan,
dah cukup baik, dan masa tu macam2 auntie bagi tahu dia, sebagai saorang ibu,
auntie mendoakan semoga Allah memberkati nya, di terangkan hati menerima semua
pelajaran,dan di luluskan semua ujian dan pepereksaan yang akan di lalui nya tidak lama lagi,
INSYAALLAH. Akhir nya auntie pergi market, tak beli apa2 pun boring sangat .

Ini baru balik dari market auntie sambung entry, okay berbalik kepada entry kali ini
saja nak share dengan kawan2 , baru2 ini auntie masak capati dan kuah dalca, yang mana
dalca auntie lupa nak masukan kacang dhall. Dah masak baru perasan, bila Shasha
kata sikit nya mummy letak dhall sampai tak nampak rupa2 nya mummy dia
lupa letak dhall. Nampak nya dah mula lupa2 ni, bergitu lah kalau umur dah meningkat
sabooo aje lah














CHAPATI

Ingredients :

2 cups chapati flour (I used the mixed ~ white and brown ~ chapati flour)
1 cup flour
1 egg
3/4 cup water
3/4 teaspoon salt

Method :

1. Sift both flour.
2. Crack an egg into the flour.
3. Pour the salt water into the dough, bit by bit and knead till a soft dough is formed.
4. Make into 8 round small balls. Leave to rest for 30 minutes.
5. Roll thin.
6. Heat a non stick flat pan till really hot.
7. Before placing the bread on the pan, remove access flour, if any.
8. When you see the color of the bread changes to slightly darker color, turn over the other side. Gently, press the sides of the bread with a kitchen paper or a clean towel. Let the bread puffs up, then flip over, back to the first side.
9. Once cooked, remove from heat and brush a bit of margarine on top.





Quote:
    Recipe dari Mama Fami auntie copy and paste
    dengan tidak minta izin dan tanpa segan dan silu nya,terima kasih Mama Fami



Quote:
    Mama Fami>> Thank you for the "Life member"
    I really appreciate it

    Srsfeqah>> Thank you

    Farah>> Auntie pun jarang buat capati, tapi sekali2 tu teringin pulak
    Farah boleh lah check entry auntie yang lalu auntie Umi

    Fazizaid>> Thanks Fazi

    Mama Aina>> Terima Kasih kerna melawat page auntie, terlali auntie bila ke page Mama
    Aina, dengan lagu Sami Yusoff>>>mother I lost without you sedehhhh

    Aida>> Dah terpaksa hehehe, kalau ada kedai auntie pergi beli aje

    Jameen>> Kalau kuah dalca tanpa dhall, jadi gulai ayam heheheh

    Roy Lazim>> Dalca sesuai degan apa2 jenis roti

    Rinncahn>> Memang tak ada, tapi ada jenis2 tepong tu lembut

    Niza>> tak rajin sangat, kalau datang malas tu dah tak boleh buat apa

    Masriyah>> Kat sini pun ada yang dah siap

    Soulha>> heheheh macam2 ada, kalau masa rajin

    Mummy Jam>> sama lah kita

    Aida>> kena penyakit malas lah

    Ida>> sama lah dengan auntie

    Mak Lang>> kena datang kat rumah auntie, untuk teh tarik

    Min Dhall ni sedap juga tapi tak lah selalu

    Mamasya>> sama lah kita, tepung tu duk simpak, akhir nya dah terbuat ni

    Rinzura>> Thanks Rin belated pun tak pe

    Madiha>> betul tu kalau 3 atau 4 keping tu macam

    Nur>> kalau dah teringin nak makan capati datang aje

    Bonda Raqyn>> kalau dekat dengan auntie, memang dah share dah

    Mimi Azura>> Thank Mimi, tak kisah lambat pun ingat :->rindu lah kat Mimi
    dah lama betul rasa nya

    Kak Rozi>> kalau senang dapat ok aje, tak payah nak susah payah buat,
    datang lah sini kita makan sama2

    Narizz>> Thanks, nanati auntie tengok tudung

    Abah Along>> Terima kasih kerana melawat page auntie

    Zara>> sedap tu capati dengan keema

    Rinzura>> tak hilang mana2 ada, bercuti aje

    Farah>> sibuk sangat , nanti auntie ke fotopages saperti biasa

    Niza>> memang lama tak update chicken butter ada resepi tapi tak sedap
    sangat, nanti kalau dapat yang sedap auntie post kan resepi


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net